Berygtet 81-årig mafia-boss anholdt

Efter mere end 16 år på flugt er det slut med friheden for den berygtede amerikanske mafia-boss James "Whitey" Bulger.

James "Whitey" Bulger på et billede fra 1996. Nu er han fanget efter en årelang flugt. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter mere end 16 år på flugt er det slut med friheden for den berygtede amerikanske mafia-boss James "Whitey" Bulger. Den amerikanske efterretningstjeneste, FBI, har anholdt 81-årige Bulger og hans 60-årige kæreste, der også var eftersøgt, i nærheden af Los Angeles. Det skriver amerikanske medier.

De to blev anholdt i fred og ro, efter et tip havde ført til, at myndighederne havde overvåget området, hvor de opholdt sig, i en periode. Bulger, der har været på FBI's top ti-liste over eftersøgte forbrydere i en årrække, havde en dusør på to millioner dollar på sit hoved.  

Det var i storbyen Boston på den amerikanske østkyst, mafia-bossen Bulger i sin tid opererede. Her var han leder af den såkaldte Winter Hill Gang, en irsk-amerikansk mafia-gruppe, der stod bag omfattende organiseret kriminalitet, hasard-spil, og Bulger fungerede desuden som lånehaj.

Kriminel som 14-årig

Bulger blev anholdt første gang som 14-årig, og siden fulgte et langt liv i kriminalitetens tegn. Blandt bedrifterne er væbnet røveri, overfald og forfalskning, og tilbage i 1956 blev han idømt 25 års fængsel. Bulger blev dog lukket ud efter at have afsonet ni år, blandt andet i det berygtede Alcatraz-fængsel ud for San Fransiscos kyst.

Siden han overtog lederskabet af Winter Hill Gang i slutningen af 1970'erne, har han desuden stået bag narko- og våbensmugling, lige som han også menes at have medvirket til 19 drab på medlemmer af rivaliserende mafia-grupper.

I 1994 begyndte Bostons politi så at efterforske Bulger og hans hasard-virksomhed, og omkring årsskiftet 94/95 tog han flugten fra Boston.

Samarbejde med FBI

Efter Bulgers flugt kom det frem, at han havde været meddeler for FBI i en årrække, og at han var blevet advaret om, at myndighederne var ude efter ham af en FBI-ansat, der siden blev dømt for at sladre. Frem til i går, hvor Bulger altså blev anholdt, har der gennem årene været flere meldinger om, at han er blevet spottet forskellige steder i USA og Europa.

Bulger har desuden været inspiration til flere bøger, og Martin Scorsese-filmen "The Departed" bygger ligeledes på hans historie. Jack Nicholsons rolle, Frank Costello, bygger således på Bulgers person.

Det er ikke første gang i år, FBI slår til mod den amerikanske mafia. I januar i år blev 119 medlemmer af New Yorks fem "mafia-familier" således anholdt i en større aktion, som FBI kaldte "den største endags-operation mod mafiaen nogensinde."