Berømte bøssepar i bittert opgør om »syntetiske børn«

Pop- og rockikonet Elton John ligger i strid med designerparret Dolce & Gabbana, efter at de har kritiseret »syntetiske børn«.

Elton John (tv.) og hans husbond, Daniel Furnish (th.), har fælles børn, og derfor er den kendte musiker og sangskriver fortørnet over, at Stefano Gabbana og Domenico Dolce kritiserer »kemiske og syntetiske børn«. Foto: Gus Relas og Stefano Rellandini/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det kendte italienske homoseksuelle designerpar Domenico Dolce og Stefano Gabbana har sat kunstnerverdenen på den anden ende, efter at især Dolce er gået i rette både med homoseksuelle ægteskaber og især børn født gennem rugemødre.

Og kritikken har i den grad ramt en del af de kendte. Især den adlede britiske musiker Sir Elton John, der har to børn med sin partner, David Furnish, er rasende og opfordrer til boykot af Dolce & Gabbana, efter at Dolce i et interview med det italienske tidskrift Panorama har kaldt de børn, som bøsser og lesbiske får på kunstig vis, for »kemiske og syntetiske«.

»Du bliver født. Du har en mor og en far. I det mindste burde det være sådan. Derfor er jeg ikke overbevist om, at det er en god idé med syntetiske og kemiske børn,« sagde Domenico Dolce til Panorama.

»Du skal ikke kalde mine børn for »syntetiske,« skrev en rasende Elton John på Twitter og opfordrede til boykot af det kendte designerpars varemærker. Og raseriet mod de to designere griber om sig med opfordringer til demonstrationer rundtom i USA og Europas storbyer foran de forretninger, der handler med Dolce & Gabbana.

Nu skulle man tro, at designerparret, som indtil 2005 også dannede par privat, bukkede og trak sig baglæns ud af manegen for at redde deres guldforretning.

Ingenlunde. Stefano Gabbana kom sin forretningspartner til undsætning og kaldte på et andet socialt medie, Instagram, Elton John for en »fascist«. Gabbana gav så debatkedlen en ekstra omgang kul nu, han var på Instagram, og sendte et billede med teksten »Je Suis D&B« i omløb med henvisning til det slogan, der blev kendt under Charlie Hebdo-tragedien. Hvilket blev fulgt op af en italiensk senator, der sammenlignede Elton John med Taleban.

»Elton John er Taleban«

»Elton John er Taleban, han bruger de samme metoder mod Dolce & Gabbana, som Taleban benyttede mod Charlie Hebdo,« skrev den italienske senator Roberto Formigoni. Og Stefano Gabbana fulgte i samme spor, da han rasende til et italiensk dagblad sagde, at grunden til, at han kaldte Elton John for en fascist, var, at han brugte den slags metoder med at opfordre til boykot og demonstrationer, bare fordi Dolce brugte sin ytringsfrihed.

»Det er en autoritær måde at se tingene på. Hvis du er enig med mig, godt, ellers angriber jeg. Det var derfor, jeg skrev til Elton John, at han var fascist,« sagde Stefano Gabbana.Elton John svarede igen ved at finde den værste fornærmelse frem, som han lige kunne komme på, På de sociale medier skrev han, at »jeres arkaiske tankemåde er lige så meget ude at trit med tiden som jeres design. Jeg skal aldrig mere gå med jeres varer #BoycotDolceGabbana,« skrev han på Twitter.

Man kan roligt sige, at verden er delt. Der er den katolske verden repræsenteret af Italien og italienerne, der gennemgående synes, at deres Dolce & Gabbana har ret, og så resten af verden, der synes, at Dolce er gået helt over gevind. Ganske vist har han ret til at mene, hvad han vil. Sådan da. Men i den grad at gå i rette med mennesker, der af den ene eller anden grund får børn på anden måde end den traditionelle, vækker vrede, selv om alle for en sikkerheds skyld understreger, at han da har ret til at ytre sig.

Dolce & Gabbanas kontroversielle annonce

Victoria Beckham, som selv er tidligere Dolce & Gabbana-ambassadør, sendte en støttehilsen til sin gode ven Elton John og gik i rette med designerparret.

»Sender min store kærlighed til Elton, David, Zachary, Elijah og alle de andre skønne børn født på denne måde,« skrev den tidligere Spice Girl, der er gift med den legendariske fodboldspiller David Beckham. Og andre kunstnere har fulgt op på sagen og opfordrer til storstilede demonstrationer.

Elton John opfordrede endda fra sit opholdssted i Californien folk til at smide deres Dolce & Gabbana-varer ud. Men en vågen fotograf fangede Elton John dagen efter med en indkøbspose fra Dolce & Gabbana i hånden, hvilket fik Elton Johns pressechef på overarbejde. »Det var bare en tilfældig pose, musikeren havde snuppet i farten hjemme, da han skulle skynde sig i studiet«, sagde pressechefen.

Foreløbig har flere end 70.000 mennesker tilsluttet sig den underholdende meningsudveksling og raser mod Dolce & Gabbana. Kun tiden kan vise, om boykotten får nogen betydning. Gabbana selv tager det roligt.

»Måske mister vi nogle Elton John-fans. Måske får vi nogle nye som for eksempel naturlige mødre,« sagde han.

Men de to milliardærdesignere skal ikke vide sig sikre på, at de klarer det så let.

En gammel sag er dukket op på internettet, nemlig en kontroversiel annonce som Dolce & Gabbana lancerede i 2007, som er et billede af en række unge mænd, der synes at være i gang med en massevoldtægt af en liggende kvinde. De to designere har selvfølgelig benægtet, at det er tilfældet, men annoncen blev forbudt i en række lande, og det har været Dolce & Gabbanas håb, at den famøse annonce var glemt. Det var den ikke. Den lever et fint liv på de sociale medier. Især lige nu.