Berømt britisk historiker ændrer holdning og springer ud som Brexit-tilhænger

Niall Ferguson var en af de skarpeste kritikere af Brexit op til EU-afstemningen. Nu siger han, at han tog fejl, og at akademikere og politikere talte for meget med hinanden i stedet for at gå på pub i provinsen.

Foto: Jonathan Ernst/Reuters Fold sammen
Læs mere

For en historiker er det naturligt at se bagud. Den verdenskendte forfatter og historiker Niall Ferguson har set tilbage på sine skarpe argumenter imod Brexit op til EU-folkeafstemningen, og nu fortryder han:

»Jeg vil sige noget, som man sjældent hører og især ikke fra akademikere. Jeg vil indrømme, at jeg tog fejl.

Brexit vækkede mig og mindede mig om, at jeg må være meget mere opmærksom på, hvad det ikke-elitære flertal af vælgerne føler. Og i spørgsmålet om, hvordan EU har præsteret, mener jeg, at de havde ret. Jeg mener, at EU-lederskabet har leveret en så ringe præstation, at de britiske vælgere havde ret til at sige, at de giver pokker i det.«

Fergusons oratoriske bodsgang fandt sted sidst i denne uge i en paneldiskussion med temaet Europa og Brexit, som tænketanken »Milken Institute« var vært for i London.

Den konservative historiker, der er tilknyttet Stanford University og Harvard University, og som har analyseret vestlig politik i en række opsigtsvækkende bøger, ser nu i tilbageblik sin støtte til »Remain« som båret af ønsket om at beholde ekspremierminister David Cameron og eksfinansminister George Osborne ved magten.

Ferguson henviste til, at han ellers tidligere i flere bøger og en række avisklummer har været stærkt kritisk over for EU. Især mener han, at den monetære union er ødelæggende.

»Det har været en katastrofe for det sydlige Europa. Den har kun virket for Tyskland, eller vi kan brede det ud til det nordlige Europa.«

Ferguson nævnte også sikkerhedspolitik, immigrationspolitik og radikal islam som områder, hvor EU har valgt en fejlslagen politisk linje, som man i Storbritannien og andre steder i Europa ikke længere vil acceptere:

»Det er en del af problemet, når folk af de politiske eliter bliver betegnet som modstandere af det moderne samfund. Folks kritik drejer sig om virkelige problemer, som får dem til at stemme for Brexit og for populister andre steder i Europa.«

Dyr skilsmisse – men pengene værd

Flere medier med Brexit-sympatier har med jubel kastet sig over Fergusons »omvendelse«. Han har status som en af Storbritanniens mest respekterede historikere og skarpeste debattører. Op til EU-afstemningen kaldte han Brexit-tilhængere for »lykkelige tåber«, der ikke skænker omkostningerne en tanke. I The Spectator brugte han to dage før afstemningen sine personlige erfaringer med en skilsmisse til at advare om, at det samme venter briterne med et Brexit, hvor der oven i købet vil være 27 ekshustruer at finde sig til rette med.

Ferguson sagde i paneldiskussionen, at han mener, at han havde haft ret på det punkt, og at bruddet med EU vil »være ligesom en skilsmisse og komme til at koste meget mere«. Men han mener nu, at det vil være prisen værd. Historikeren konstaterede også, at politikerne havde taget helt fejl ved at tro, at de britiske vælgere stemte ud fra økonomien, og siger at »eliten« kunne have fundet ud af det ved at gå mere på pub i provinsen i England og Wales:

»Det handler ikke om bruttonationalproduktet. Det handler helt centralt om den fuldstændige mangel på kontrol med EUs eksterne grænser,« sagde Ferguson og henviste desuden til vælgeres bekymring over en »globalisering, som helt ærligt er kommet helt ud af kontrol«.

Ferguson har også mildnet sin kritik af USAs kommende præsident, Donald Trump, som han helt afskrev i præsidentvalgkampen. Blandt andet Daily Mail og den britiske udgave af Breitbart tager fortsat støtten med forbehold og bringer grundigt beskrevne eksempler, der sikrer, at læserne kan få fuld vished om, hvor kritisk Ferguson tidligere har været over for Brexit og Trump.

En del EU-modstandere så det som et svigt, da Ferguson overraskende meldte sig som en af EU-tilhængernes mest højlydte støtter, selv om han tidligere havde spået EUs sammenbrud og Storbritanniens udmeldelse.

I slutningen af 2011 skrev Ferguson for Wall Street Journal en profeti om Europa år 2021. Storbritannien havde for længst trukket sig ud af EU og var genforenet med irere, der foretrak »briter for Bruxelles«. EU var væk, men en række lande var forenede i et føderalt, tysk-domineret styre baseret på afhængighed af euroen.

I visionen har hele Norden, som han i øvrigt kalder Skandinavien, lavet deres egen »Norse League«. Og så er Cameron i gang med sin fjerde valgperiode som premierminister, fordi han i tide fandt sammen med EU-skeptikerne i sit eget parti. Især når det gælder fremtiden, er det svært at spå helt rigtigt.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien.