Bernie Sanders vil stryge studiegæld for ti billioner – Wall Street skal betale

Wall Street skylder amerikanerne en tjeneste, mener Bernie Sanders. Så nu foreslår han, at bankerne skal betale for at sløjfe hele den amerikanske studiegæld.

Senatoren fra Vermont præsentede sin ambitiøse plan mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix

Millioner af amerikanere er tynget af gæld fra deres studietid. Nu lover den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders, at han vil sløjfe deres gæld, hvis han bliver USAs næste præsident.

Mandag præsenterede han en plan, der vil stryge alle amerikaneres studiegæld. Det svarer til omtrent ti billioner (10.000 milliarder) danske kroner i studiegæld. Ifølge Sanders plan skal det dyre løfte finansieres af skatter på finansielle handler med blandt andet aktier og obligationer, skriver Reuters.

Flere end 40 millioner amerikanere – særligt unge – skylder penge for lån, de har optaget for at finansiere deres uddannelser og studietid. I gennemsnit skylder en amerikaner, der har studiegæld, 242.000 kroner, viser tal fra The Economist fra 2014.

Bernie Sanders' forslag bygger videre på hans idé om, at det skal være gratis for amerikanere at studere på offentlige universiteter og colleges. Den socialistiske kandidat siger, at studiegælden gør unge amerikanere til »økonomiske krøblinge«.

»Dette forslag fjerner fuldstændigt studiegæld i landet og slutter den absurde situation, hvor en hel generation – millenniumgenerationen – er dømt til et helt liv i gæld,« sagde Sanders mandag, da han præsenterede planen.

Han mener, at det er retfærdigt, at Wall Street finansierer planen, da amerikanernes skattepenge reddede bankerne fra at krakke under finanskrisen for mere end ti år siden.

Ved at præsentere sin plan nu forsøger Sanders at gøre studiegælden til et afgørende tema, netop som kampen om at blive Demokraternes udfordrer til Donald Trump i 2020 går ind i en afgørende fase.

I denne uge vil ti demokratiske topkandidater for første gang mødes direkte i imødesete TV-debatter. Det foregår onsdag og torsdag i Florida.

Også kandidaterne Elizabeth Warren og Julian Castro har tidligere foreslået, at staten skal bruge enorme summer på at nedskrive studiegæld. Deres forslag skal dog primært hjælpe mindrebemidlede borgere, som har svært ved at betale af på gælden.

Tjekker man hos bookmakerne, er Joe Biden lige nu favorit til at vinde Demokraternes primærvalg, som begynder i februar 2020. Efter ham ligger et felt bestående af Bernie Sanders, Kamala Harris, Elizabeth Warren og Pete Buttigieg.