Bernie Sanders står til sejr – men den store overraskelse skal findes på tredjepladsen

Bernie Sanders er så godt som udråbt til vinder af primærvalget i New Hampshire, tæt efterfulgt af den 38-årige komet, Pete Buttigieg. To af de mest populære kandidater har dog tabt.

 

Med knap 90 procent af stemmerne talt op i New Hampshire har den selvproklamerede socialist Bernie Sanders igen har lagt sig i front.

Han har indtil videre fået knap 26 procent af stemmerne, skriver The New York Times – og han er af flere TV-stationer allerede udråbt som vinder. Lige bag ham ligger 38-årige Pete Buttigieg med 24,3 procent af stemmerne ifølge The New York Times.

Men det er på tredjepladsen, at aftenens helt store overraskelse kommer. For her befinder Amy Klobuchar sig med 19,6 procent af stemmerne. Og det betyder, at hun har overhalet to af præsidentræsets hidtil mest populære kandidater:

Den tidligere vicepræsident Joe Biden, og senatoren fra nabostaten Massachussetts, Elizabeth Warren.

Den 59-årige senator fra Minnesota, Amy Klobuchar, er op til valget i New Hampshire ikke blevet spået ret gode chancer i valgkampen. Men hun har positioneret sig som en af de mere midtsøgende demokrater i ræset. Og det er dét, der nu giver pote for hende, mener hun selv:

»Donald Trumps værste mareridt er, at folk i midten – dem, der er trætte af de grimme øgenavne og mudderkastningen – nu har nogen at stemme på i november,« sagde hun, da hun gik på talerstolen tidligt onsdag morgen dansk tid.

»Alle havde fraregnet os, selv for en uge siden. Tak, politiske kommentatorer! Jeg kom tilbage, og vi leverede varen,« sagde hun ifølge NPR.

Taberne Warren og Biden

Warren og Biden har begge tidligere ligget helt i front i de landsdækkende meningsmålinger, og forud for i dag kæmpede de hårdt om at få tredjepladsen i New Hampshire. Nu står de begge over for et slemt nederlag.

Elizabeth Warren har fået 9,6 procent af stemmerne indtil nu, og Joe Biden 8,3 procent. Det betyder, at ingen af de to har fået nogle af de 24 delegerede, der er på spil i delstaten. En kandidat skal have mindst 1.991 delegerede for at vinde partiets nominering til at blive Trumps udfordrer.

Valgresultatet er især dårligt nyt for Joe Biden, som i et års tid har været alle meningsmålingernes storfavorit til at udfordre Donald Trump. Han er allerede taget videre til South Carolina, hvor der skal være primærvalg 29. februar.

Inden da er der primærvalg i Nevada 22. februar. Biden har hidtil stået til at vinde begge delstater – nu er spørgsmålet, om han kan bevare sit momentum.

»Vi fortsætter, og vi kommer til at vinde i Nevada og South Carolina,« lød det fra Joe Biden, da han talte til sine vælgere tirsdag aften lokal tid, ifølge The New York Times.

Han forklarede selv sit valgnederlag med, at 99,9 procent af landets sorte vælgere stadig ikke har stemt, og »du kan ikke vinde Demokraternes nominering« uden »sorte og brune støtter«, sagde han.

»Vi kommer tilbage til New Hampshire for at besejre Donald Trump i november,« fastholdt han.