Berlusconi sikker vinder i Italien

Berlusconi bliver Italiens nye regeringsleder. Det står klart, efterhånden som stemmerne er ved at blive talt op efter det italienske parlamentsvalg.

Foto: Guiseppe Cacace / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge de foreløbige resultater, som regnes for sikre i forhold til det endelige resultat, har Berlusconis koalitionsparti ”Frihedens Folk” sammen med støttepartiet Lega Nord og det syditalienske parti MpA sikret sig valgsejren med et solidt flertal i begge parlamentets kamre.

»Jeg er bevæget over resultatet og den tillid, befolkningen har vist mig. Vi har nogle svære måneder foran os, og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan i de næste fem år, for at modernisere landet,« sagde Berlusconi på landsdækkende tv og åbnede for et samarbejde med oppositionen.

»Vi har altid været åbne for samarbejde med oppositionen for at løse landets problemer. Det vil vi fortsætte med,« sagde Berlusconi.

Veltroni ønskede tillykke
Dermed er valgets store taber ekskommunisten Walter Veltroni, leder af det nystiftede parti Demokraterne. Veltroni har allerede ringet til Berlusconi og ønsket ham tillykke med sejren.

»Vi vil udgøre en konstruktiv opposition. Vi har opnået et vigtigt valgresultat og vil nu arbejde for, at regeringen bliver udfordret på reformer,« sagde Veltroni på et pressemøde. Han kunne dog glæde sig over, at hans parti sandsynligvis bliver Italiens største.

Da halvdelen af stemmerne til parlamentets underhus, deputeretkammeret, var talt op, havde Berlusconis koalition fået 45,9 pct. af stemmerne, mens Veltronis parti tegnede sig for 38,3 pct. Samme billede gentog sig i optællingen af stemmerne til overhuset, senatet, dog med endnu større fordel til Berlusconi.

Værst gik det for alle de små partier på den yderste højre- og venstrefløj, som helt forsvinder fra det italienske parlament. Flere af de politiske ledere fra disse små partier har allerede bebudet deres afgang som følge af nederlaget.

Den tredje Berlusconi-regering kan dog vise sig at få et svært liv, idet den mere end nogen sinde før er afhængig af det norditalienske parti Lega Nord, som ønsker at omdanne Italien til en føderal stat, blandt andet med skattemæssig uafhængighed for de norditalienske regioner. Det kan blive et vanskeligt samliv med det andet parti i ”Frihedens Folk,” de reformerede nyfacsister i partiet National Alliance, hvor blandt andre partileder Gianfranco Fini ønsker et stærkt, samlet Italien.