Berlusconi på vej til politisk comeback

Som en sandsynlig generalprøve på vinterens italienske parlamentsvalg erobrede en højrefløjs-koalition med Silvio Berlusconi som »cheer-leader« i weekenden magten på Sicilien med kort, men klar afstand til protest-bevægelsen M5S.

Silvio Berlusconi er 81 år gammel og ligner efterhånden – ifølge protestbevægelsen M5S’ altid ondskabs­fulde leder, Beppe Grillo – mere »den egyptiske farao Tutankhamons mumie« end en statsmand af det 21. århundrede. Fold sammen
Læs mere

Silvio Berlusconi er 81 år gammel og ligner efterhånden – ifølge protestbevægelsen M5S’ altid ondskabs­fulde leder, Beppe Grillo – mere »den egyptiske farao Tutankhamons mumie« end en statsmand af det 21. århundrede. Men selv om han desuden fortsat har karantæne som folkevalgt efter en dom for skattesvig, tyder meget på, at Il Cavaliere er på vej til et comeback i italiensk politik.

I hvert fald havde den tidligere premierminister og leder af Forza Italia en stor del af æren, da den tidligere nyfascist Nello Musumeci søndag vandt regionalvalget på Sicilien i spidsen for en højrefløjskoalition. Bag Musumeci stod også de mere yderligtgående partier Lega Nord og Fratelli d’Italia. Men det var den på middelhavsøen uopslideligt populære Berlusconi, der med deltagelse i en række valgmøder trak det største læs.

Sicilien har altid været en konservativ højborg. Og når højrefløjs­koalitionens sejr påkalder sig opmærksomhed, handler det ikke så meget om styrkeforholdet til det socialdemokratiske regeringsparti PD, hvis kandidat måtte nøjes med sølle 18,5 pct. af stemmerne.

Spørgsmålet forud for det italienske parlamentsvalg, der skal finde sted senest til marts næste år, er, hvem der kan forhindre et fremadstormende M5S i at erobre regeringsmagten, samt hvordan. Og den såkaldte arancino-alliance mellem højrefløjspartierne – opkaldt efter en af det sicilianske køkkens mest populære retter – ligner pt. den eneste pålidelige opskrift.

Protestbevægelsen blev med 34,6 pct. af stemmerne regionalvalgets største enkeltparti, men måtte samtidig se sig klart distanceret af Musemeci og højrefløjsalliancens 40 pct. Et forspring, der – i det omfang resultatet er repræsentativt på landsplan – forekommer svært at indhente.

Set i det perspektiv var det alt andet end tilfældigt, da Italiens traditionelle partier fra både højre og venstre i forrige uge og efter års trakasserier vedtog en ny valglov, der begunstiger valgforbund på bekostning af enkeltpartier. Den nye lov, der er blevet til efter et forlig hen over midten mellem Berlusconi og PD-lederen Matteo Renzio, ligner mest af alt en lex anti-M5S. Og også uden for protestbevægelsens rækker giver den anledning til panderynken.

Il Cavaliere er til gengæld henrykt. Ikke blot synes M5S neutraliseret. PD rutsjer også ned i meningsmålingerne, og Renzis indtil for nylig dynamiske lederskab forekommer stadig mere vingeskudt, efter at nederlaget ved folkeafstemningen om en grundlovsreform sidste år tvang ham til at forlade premierministerposten. Bl.a. er en række veteraner med Pier Luigi Bersani og Massino D’Alema i spidsen brudt ud af PD for at danne deres eget parti.

Hvilket alt sammen øger chancerne for et comeback til Berlusconi – som kongemager i kulissen, naturligvis, men så tæt på rampelyset som muligt. Eller som han med vanlig selvsikkerhed udtrykte det over for mængden ved et valgmøde på Sicilien i sidste uge:

»Syng I bare: Gud ske tak og lov for, at Silvio er her.«

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa