Berlusconi idømt tre års fængsel for korruption

Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi er blevet idømt tre års fængsel for at have bestukket en senator i en korruptionssag fra 2006.

Foto: FLAVIO LO SCALZO

ITALIEN: Den tidligere italienske premierminister Silvio Berlusconi er onsdag fundet skyldig i en korruptionssag fra 2006, hvor han har bestukket en senator i et forsøg på at vælte den daværende centrum-venstre regering.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har en syditaliensk domstol idømt ham tre års fængsel og har forbudt ham at komme i et hvert offentligt kontor i landet de næste fem år.

Sagen går på, at Silvio Berlusconi angiveligt skulle have bestukket en venstreorienteret senator, Sergio de Gregorio, med tre millioner euro for at få ham til at skifte til sit parti tilbage i 2006. Skiftet var med til at vælte Romano Prodis regering to år efter. Senatoren har selv tilstået, at han har modtaget pengene.

Silvio Berlusconi benægter alle anklager og har tidligere sagt, at han er offer for en »politisk retssag«. Som det ser ud nu, kommer den tidligere premierminister højst sandsynlig ikke til at afsone de tre års fængsel. Sagen når formentlig at blive forældet inden en eventuel appelsag når at blive afgjort. Hans forsvarsadvokater har under retssagen argumenteret for, at betalingen til Sergio de Gregorio blot var økonomisk støtte til en allieret. Der var ikke tilfredshed blandt hans nærmeste støtter efter onsdagens dom.

»Vi finder denne dom drønende uretfærdig og ubegrundet,« sagde Niccolo Ghedini, senator for Berlusconis Forza Italia parti og også medlem af hans massive forsvarshold, ifølge Reuters.

Det er langt fra første gang, at Silvio Berlusconi får en dom på nakken. Tidligere har italienske domstole idømt ham en straf for både at snyde i skat og have seksuel omgang med en mindreårig.

I tidligere sager har han også formået at undgå tid bag tremmer. Tilbage i 2013 blev han idømt fire års fængsel for skattefusk for 1,8 milliarder kroner. Her blev straffen nedsat til et år, og i stedet for at afsone i et fængsel blev det i stedet til et års samfundstjeneste på et plejehjem på grund af hans alder. Denne sag medførte dog, at han blev smidt ud af italiensk politik og måtte sige farvel til rollen som senator og leder af sit parti, det konservative Frihedens Folk.