Berlusconi gør klar til efterårsmanøvre

Trods dommen for skattesvig planlægger Il Cavaliere en relancering af sit gamle parti, Forza Italia. Samtidig køres hans ældste datter i stilling som kronprinsesse af den italienske højrefløj.

Det italienske medie, Il Fatto Quotidiano, kaldte i går den politiske alliance mellem Berlusconis parti, Il Popolo della Libertá, og premierminister Lettas Partito Democratico for »dead man walking«.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Selvfølgelig skulle det ende på denne måde – uden en krystalklar afgørelse, som én gang for alle og definitivt dømte Silvio Berlusconi ude. Dertil har de seneste 20 års had-kærlighedshistorie mellem italienerne og Il Cavaliere været alt for kompleks i såvel politisk som følelsesmæssig forstand. Og selv om den dom for groft skattesvig, som Italiens højeste retsinstans torsdag stadfæstede, ikke står til at ændre, har vi givetvis endnu et par kulørte og nervepirrende kapitler til gode før rulleteksterne.

Foreløbig synes kun én ting helt sikker: Berlusconi slipper ikke for at afsone sin straf, der i kraft af en rabatordning reduceres fra de pålydende fire års fængsel til et enkelt års samfundstjeneste eller husarrest. Den tidligere premierminister ventes at vælge det sidste og mindre ydmygende alternativ, også selv om det i højere grad vil begrænse hans bevægelses- og handlefrihed. Under alle omstændigheder er der god tid til at bestemme sig, for dommen kundgøres først for ham 16. september pga. ferietiden.

Effektueringen af en tillægsstraf på fem års karantæne fra politik, som Kassationsdomstolen suspenderede, har endnu længere udsigter. Der kan gå adskillige måneder, før appelretten i Milano tager stilling til højesteretsdommernes krav om at »omformulere« straffen. Hvilket alt sammen sikrer Berlusconi dyrebar tid til at manøvrere politisk og forsøge at sikre sin fremtid.

Forza Italia 2.0

Det var på den baggrund, at en tydeligvis rasende, men samtidig relativt fattet Cavaliere sent torsdag aften tonede frem på italienernes TV-skærme i en båndet optagelse og omgivet af statsmandsscenografi for at udlægge teksten.

Han beklagede sig ganske vist med teatralsk bitterhed over, at »det åbenbart er på denne måde – med en grundløs dom – Italien betaler en mand, som har ofret 20 år af sit liv for fædrelandet«. Men samtidig benyttede den tidligere premierminister behændigt lejligheden til at annoncere relanceringen af sit oprindelige parti, Forza Italia, i løbet af de kommende måneder. Hvorefter han, med noget der lignede et smil, afslutningsvis konstaterede, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Berlusconi sagde ikke noget om samlingsregeringens fremtid. Men ifølge avisen La Repubblica har han givet sine løjtnanter i det formentlig snart forhenværende Popolo della Libertà besked på, at samarbejdet med socialdemokraterne fra Partito Democratico (PD) skal fortsætte så længe som muligt. Om ikke andet så af den simple grund, at han efter dommen ikke længere vil være valgbar ved et nyvalg, hvor PD ifølge meningsmålinger under alle omstændigheder står til at rydde bordet.

Datter klar i kulissen

Igen handler det for Berlusconi om at vinde tid, ikke mindst til at køre sin politiske arvtager i stilling, inden han selv bliver sat endeligt ud af spillet. Italiensk presse har længe spekuleret i en løsning à la Front National, hvor den franske højrefløjsleder Jean-Marie Le Pen for nogle år siden overlod roret til datteren Marine. I Berlusconi-klanens tilfælde handler det tilsyneladende om at overbevise den ældste datter, der – ja såmænd – hedder Marina. Hun har hidtil kategorisk nægtet at have politiske ambitioner og foretrukket rollen som effektiv topchef i familiens forretningsimperium.

Men den 47-årige Marina har trods Il Cavalieres ikke altid lige ridderlige opførsel stået last og brast med faderen. Og hun skulle angivelig have skiftet mening nu, hvor han for alvor er kommet i vanskeligheder. Man kan ganske vist have sine tvivl om, hvorvidt hun med sin mildest talt knap så åbenlyse karisma kan udfylde rollen. Men fysisk ligner far og datter hinanden, og desuden er hun i besiddelse af et efternavn, der vækker nærmest religiøs begejstring på store dele af den italienske højrefløj.

Socialdemokratiske medsammensvorne

Imens havde Berlusconis koalitionspartner, den socialdemokratiske premierminister Enrico Letta, i går sit hyr med at holde styr på baglandet. Det var ganske vist især via partiets sociale medier, at græsrødderne protesterede over den uhellige alliance. »Pas på, efter dommen bliver vi medsammensvorne med en skattesviger«, som en af dem udtrykte det. Men også enkelte af partiets ledere vovede pelsen og opfordrede til at opgive regeringssamarbejdet, så snart den nye valglov, som er under forberedelse, bliver vedtaget.

Letta, der kom med på afbud, da hans tidligere chef, Pierluigi Bersani, måtte opgive at danne regering, er ikke overraskende uenig.

»Vi skal naturligvis ikke fortsætte for enhver pris. Men det ville være absurd og en forbrydelse at afslutte valgperioden nu,« sagde Letta og henviste til, at den italienske obligationsrente trods den polemiske dom holdt sig i ro. En omstændighed, som skyldes regeringens reformarbejde, hævdede Letta og tilføjede, at landets ve og vel bør gå forud for særinteresser.