Berlusconi gør comeback: Den skandaleombruste ekspremierminister er på vej mod Europa-Parlamentet

Hans politiske fortid er fyldt med skandaler, men 82-årige Silvio Berlusconi er ikke ude af politik endnu: Alt tyder på, at Italiens tidligere premierminister kommer ind i Europa-Parlamentet.

Silvio Berlusconi afgiver sin stemme ved europaparlamentsvalget i Milano. Fold sammen
Læs mere
Foto: Guglielmo Mangiapane/Ritzau Scanpix

Han er blevet dømt for skattesvindel, han er blevet udelukket fra italiensk politik, og han er blevet anklaget for at have betalt en mindreårig for sex.

Alligevel lever Silvio Berlusconis karriere endnu. Den 82-årige milliardær og tidligere premierminister i Italien er på vej mod Europa-Parlamentet, viser de foreløbige italienske resultater fra valgnatten. Europa-Parlamentet har senest opdateret optællingen klokken 14.26 mandag, og her  står Silvio Berlusconis parti, Forza Italia, til at få 8,9 procent af de italienske stemmer, og dermed har partiet sikret sig seks mandater i Europa-Parlamentet. Partiet er en del af den konservative gruppe, EPP, som trods tilbagegang blev Europa-Parlamentets største gruppe ved valget.

Det endelige valgresultat kan se anderledes ud, når alle italienske stemmer er talt op, men eftersom Berlusconi er spidskandidat for Forza Italia, og der er en spærregrænse til europaparlamentsvalget i Italien på fire pct., skulle sagen være klar.

Silvio Berlusconi har været premierminister i Italien tre gange. Efter at han i 2013 blev dømt for skattesvig, fik han forbud mod at stille op ved valg og beklæde offentlige embeder i seks år. Dette blev imidlertid ophævet i maj sidste år på grund af »god opførsel«.

Da Silvio Berlusconi i januar annoncerede, at han ville stille op, begrundede han sit kandidatur med »en følelse af ansvar«.

»Med min viden, min erfaring og min evne til at overbevise kan jeg spille en vigtig rolle og få europæiske borgere til at forstå, at vi risikerer at bevæge os væk fra vestlige værdier,« sagde han dengang ifølge Euronews.

Silvio Berlusconi er blevet dømt for skattesvig og anklaget for at have betalt en mindreårig for sex i forbindelse med de såkaldte bunga-bunga-fester, som den tidligere premierminister holdt. Han er også blevet anklaget for efterfølgende at have bestukket festernes gæster til ikke at vidne imod ham i retten.

Milliardæren har dog aldrig været i fængsel, idet hans fængselsstraf på fire år hurtigt blev ændret til et enkelt års samfundstjeneste. Den har Silvio Berlusconi aftjent med et deltidsjob på et plejehjem uden for Milano, skrev The Guardian i 2014.

At Berlusconi tilsyneladende er kommet ind i Europa-Parlamentet er ikke lig med fremgang for partiet i europaparlamentsvalget, idet der er tale om en halvering af mandater for partiet, der ved valget i 2014 sikrede sig 12 mandater, oplyser Europe Elects.

Den helt store vinder ved det italienske europaparlamentsvalg er partiet Lega – det højrenationale regeringsparti, som Matteo Salvini står i spidsen for. Partiet fik 33,6 procent af stemmerne og har dermed sikret sig 28 mandater i Europa-Parlamentet.

Lega har forud for valget annonceret, at det vil danne en ny højrefløjsalliance i Europa-Parlamentet med blandt andre Marine Le Pens franske Rassemblement National, Dansk Folkeparti og Østrigs Frihedsparti.

Berlusconi har siden det seneste parlamentsvalg i Italien forsøgt at overtale Lega til at forlade regeringspartneren Femstjernebevægelsen til fordel for Forza Italia. Under valgkampen til Europa-Parlamentet har Berlusconi talt for en stærk alliance mellem partierne til højre for midten i Europa-Parlamentet.

»Et forenet og sejrrigt centrum-højre med dets idealer og værdier er fremtiden for Italien, Europa og verden,« lød det i ekspremierministerens første valgtale, da han stillede op i januar.