Berlusconi et skridt nærmere fængslet

Nettet strammes igen om Silvio Berlusconi, der fredag blev idømt et års fængsel for skattesvig. Vejen til fængslet er dog stadig kilometerlang, for som det er set før, kan sagens forældesfrist nå at træde i kraft.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ITALIEN: Skyerne trækker sig igen sammen over Italiens tidligere ministerpræsident Silvio Berlusconi, der fredag blev idømt fire års fængsel for hvidvaskning og skatteunddragelse i sin mediekoncern Mediaset.

Selv om strafudmålingen senere på dagen skrumpede ind til ét år som følge af en lov om amnesti fra 2006, ændrer det ikke på, at Berlusconi for første gang er blevet kendt skyldig i en sag, som ikke er forældet.

Berlusconi var blot én af i alt 11 anklagede ved fredagens maraton-retssag på seks år, der handler om salg af TV-rettigheder i Mediaset, som Berlusconi på det økonomiske område har nydt særdeles godt af.

Ifølge anklagen har han som øverste mand i Mediaset svindlet med rettighederne til at vise amerikanske film på sine private TV-stationer, og ifølge Washington Post løb gevinsten for de kreative handler, som aldrig kom forbi skattemyndighederne, op på næsten to milliarder kroner.

Berlusconi var ikke sen til at anke dommen, og i alt er der to ankeinstanser, som han skal igennem, før han reelt kan blive nødt til at skifte de italienske, skræddersyede jakkesæt ud med fængselstøj.

Så sort ser fremtiden dog næppe ud for Berlusconi, vurderer The Telegraphs korrespondent i Italien, der gør opmærksom på, at sagen om skattesvindel kan trække så langt ud, at forældelsesfristen - der i den konkrete sag er i 2013 - træder i kraft. I så fald vil det indramme historien om Berlusconi på perfekt vis - manden der flere gange blev dømt og altid slap for fængsel.

Alligevel fortsætter »Il Cavaliere« (Ridderen, red), som hans tilhængere ynder at kalde ham, sin tur ned fra magtens tinder.

For blot tre måneder siden bekræftede gruppeformanden for hans parti Frihedens Folk, Fabrizio Cicchitto, at Berlusconi var partiets kandidat til posten som ministerpræsident ved det kommende parlamentsvalg i 2013.

Et nærmest utænkeligt scenarie, sagde politiske eksperter i Italien dengang, idet Berlusconi blev væltet fra selv samme post i november 2011, men på afstand kunne det alligevel ligne en lille genrejsning til den i dag 76-årige politiker og mediemogul.

Billedet krakelerede dog hurtigt. De talrige retssager imod ham, blandt andet én om sex med en mindreårig, pressede ham i defensiven, og onsdag erklærede han så, at han alligevel ikke stiller op til parlamentsvalget.

Berlusconi er dog, når alt kommer til alt, kendt som en mand, man gør klogt i ikke at dømme ude, og som den danske forfatter og Italien-ekspert Thomas Harder understreger, så har Berlusconis politiske karriere langt fra fået et dødsstød med fredagens dom.

- Dels har han på en måde taget forskud på det ved at sige, at han ikke vil genopstille ved parlamentsvalget i 2013 for i stedet at virke bag kulisserne og rådgive yngre kræfter i partiet. Og dels er det en dom, der er faldet ved det, der svarer til byretten i Milano. Det betyder, at den bliver anket, hvorefter der vil gå nogle år, før der falder en endelig dom, siger han og tilføjer:

- Alligevel vejer det tungt, at en domstol nu har erklæret, at Berlusconi er en forbryder.