Berlusconi – dyreven eller hundehader?

Den italienske højrefløjsleder Silvio Berlusconi er vred over forlydender om, at han i virkeligheden hader sin berømte hund Dudú. Imens han bekymrer sig om den sag, truer hans parti, Forza Italia, med at gå op i sømmene.

Den nuttede pudel Dudú og den 48 yngre kæreste Francesca Pascale spiller en vigtig rolle i Silvio Berlusconis forsøg på at rejse sig efter stribevis af skandaler. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

BARCELONA: Silvio Berlusconi har ellers rigeligt andet at bekymre sig om.

Den gennem årtier ubestridte leder af Italiens højrefløj er ikke blot blevet overhalet i meningsmålingerne af Lega Nords unge frontfigur, Matteo Salvini, forud for de vigtige regionalvalg i slutningen af maj.

Også internt i Forza Italia smuldrer hans autoritet. Senator Sandro Bondi, der tidligere skrev hyldestdigte til Il ex-Cavaliere, har forladt partiet i protest mod hans lederskab, eller mangel på samme. Og europaparlamentarikeren Raffaele Fitto, der har dannet en kritisk fraktion, hævder, at »ni millioner vælgere er på flugt« fra partilederens »dystre bunker«.

Men ikke nok med det. Som endnu et tegn på Berlusconis »untergang« gider hans mange dødsfjender i andre politiske lejre knap nok længere at beskæftigede sig med ham. Eksempelvis er det næsten et år siden, at protestbevægelsen M5S’ notorisk uforskammede leder, Bebbe Grillo, har fundet det umagen værd at bruge det legendariske øgenavn »psyko-dværgen« om den tidligere premierminister, påpegede kommentatoren Ugo Magri forleden i avisen La Stampa.

Magris klumme var desuden fyldt med en mængde andre giftigheder. Og så meget desto mere kan det undre, at Berlusconi har valgt at tage til genmæle over for et afsnit, hvori han citeres for en mindre fordelagtig udtalelse om kæresten, Francesca Pascales, højt elskede puddelhunde.

»Blandt de absurde og frit opfundne sætninger jeg tilskrives i artiklen, må jeg især dementere påstanden om, at ikke bryder mig om hverken de berømte Dudú og Dudina eller om husdyr generelt,« skriver Berlusconi i en pressemeddelelse og spørger indigneret, om italienske journalister overhovedet har nogen skam tilbage i livet.

Dudú-effekten

Siden Berlusconi i 2012 præsenterede den 48 år yngre Pascale som sin officielle kæreste, har især Dudú spillet en vigtig rolle i hans offentlige optræden. Den hvide puddelhund har deltaget i en række politiske møder og har blandt andet spillet bold med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

De mange billeder af parret i selskab med Dudú, samt på det seneste også den store hvalp Dudina, som offentliggøres via de sociale netværk, har bidraget effektivt til at signalere hjemlig hygge oven på Ruby-sagen og andre skandaler omkring Berlusconis udsvævende sexliv.

Hensynet til dette omhyggeligt konstruerede image som familiemand er én af grundene til, at højrefløjslederen blandt sine mange problemer vælger at bruge tid på en tilsyneladende bagatel, vurderer kommentatoren Filippo Ceccarelli i La Repubblica:.

»Dudú har ikke mindst efter sidste års europaparlamentsvalg fået status som en slags repræsentant for alle hunde og katte, og Berlusconi er overbevist om, at kæledyrseffekten fortsat fungerer: Hvis hundene fortsat står lederens hjerte nær, skal stemmerne også nok komme,« skriver han.

Det er den ene side af sagen. Den anden er formentlig mere jordnær: Berlusconis forhold til Pascale er, mener Ceccarelli at vide, præget af en vis »kompleksitet«. Og mens han kæmper for at holde sammen på stumperne af sit politiske imperium, er det givetvis rarest i det mindste at have fred på hjemmefronten, med kæresten såvel som hendes to små omkringtumlende puddelhunde.