Berlusconi bruger 30 milliarder på limousiner

Samtiidig skal støvlelandet spare 180 milliarder kroner.

Den italienske premierminister Silvio Berlusconi har 30 limousiner til rådighed i sit ministerium. I alt har det offentlige Italien 90.000 limousiner. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAX ROSSI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ligesom så mange andre lande i Europa går også Italien en omfattende sparerunde i møde - i alt skal landet spare 180 milliarder kroner.

Så meget desto mere kan det lyde hult, når landet årligt bruger 30 milliarder kroner af skatteborgernes penge på 90.000 limousiner og dets 60.000 chauffører. Limousinerne bliver tildelt folkevalgte politikere og embedsmænd samt brugt til leverancetransport. Det skriver den britiske erhvervsavis Financial Times.

Blæser til kamp

Antallet af limousiner har fået landets rationaliseringsminister, Renato Brunetta, til at blæse til kamp mod Italiens store forbrug af limousiner.

- Jeg er ikke moralist eller fundamentalist, men dybest set økonom, siger Renato Brunetta til Financial Times.

Tidligere har det været uvist, præcis hvor mange offentligt betalte limousiner, der kører rundt på de italienske veje. Uvisheden gik Brunetta så meget på, at han i maj gennemførte en optælling af limousinerne, der skulle give klarhed over, hvor mange af bilerne, der skulle spares væk.

- Det er jo ikke sådan, at jeg ønsker, at man skifter bilen ud med en cykel, men der skal være mere effektivitet og gennemsigtighed, siger Renato Brunetta.

Som resultat af optællingen er hver enkelt ministerium blevet bedt om at offentliggøre, hvor mange limousiner, der er tilknyttet lige netop deres ministerium på dets hjemmeside.

Indtil videre er det justitsministeriet, der ser ud til at have det største antal limousiner blandt landets ministerier med i alt 1562 biler og chaufførere. Hos premierminister Silvio Berlusconi har ministeriet indberettet, at det har 30.

Nye baner

Ud af de i alt 90.000 statslige limousiner går de 10.000 af dem til folkevalgte politikere, 20.000 går til udnævnte embedsmænd og 65.000 går til almindelig transport. Politibiler og ambulancer er ikke talt med i denne opgørelse.

Renato Brunetta vil arbejde for, at der efter sommerferien kommer en ny lov, der baner vejen for, at transporten udliciteres til den private sektor.

Han vurderer, at omkostningerne til limousinerne på den måde vil blive halveret. De sparede penge vil Brunetta i stedet bruge på at forbedre landets plejesektor.