Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
BERLIN: I Berlin må kristne skolelærere fremover indstille sig på at gemme kors og andre religiøse symboler væk under undervisningen.
En kristen lærerinde har af ledelsen på en skole i berlinerbydelen Wedding fået besked på, at hun ikke længere må bære et lille kors i en halskæde om halsen. Forbuddet har udløst en fornyet debat om religiøse symboler i det offentlige uddannelsessystem i Tyskland.
Med et forbud mod at bære kors i klasselokalet vil skoleledelsen leve op til Berlins ’lov om religiøs neutralitet’, der blev vedtaget i 2005 og blandt andet forbyder politibetjente, lærere og ansatte i retssystemet at bære religiøse symboler og beklædninger under arbejdet.
2300
Beslutningen om at forbyde lærere at bære det kristne kors i skolelokalet vækker bekymring i den tyske evangeliske kirke, der retter kritik mod bystyrets angiveligt rigide fortolkning af lovgivningen. »Vi går ind for friheden til at bære et kors«, siger Berlins biskop, Markus Dröge, til avisen Tagesspiegel.
Muslimsk tørklæde
Ikke mindst fordi den tyske forfatningsdomstol i 2015 valgte at afvise et forslag om et generelt tørklædeforbud som grundlovsstridigt, har afgørelsen vakt harme i evangelisk-kristne kredse i Tyskland.
I februar afgjorde en berlinsk domstol, at en muslimsk lærerinde var berettiget til en erstatning på 8680 euro som kompensation for, at hendes ansøgning til en stilling som folkeskolelærer blev afvistt med henvisning til hendes tørklæde. På den baggrund får forbuddet mod det kristne kors får også berlinske politikere til at nære bekymring for religionsfriheden.
For Bettina Jarasch, der er talsmand for Berlins Grønne parti i religiøse spørgsmål mener, at skolerne i stedet for at slå ned på samtlige religiøse symboler fremover skal blive bedre til at vurdere enkeltstående sager, hvor religiøse symboler ses som problematiske.
»Berlin har brug for kloge enkeltløsninger i stedet for et generelt forbud«, siger Jarasch til Tagesspiegel.
Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland