Berlingskes korrespondent: Det minder mere om en festival nu

På bare et døgn er stemningen på Uafhængighedspladsen i Kiev totalt forandret til det bedre. Det betyder dog ikke, at demonstranterne går hjem, fortæller Berlingskes korrespondent.

Foto: BULENT KILIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Fredagens fredsaftale i Ukraine har med et tryllesag forandret stemningen på den besatte Uafhængighedsplads i Kiev.

For bare et døgn siden bar kampberedte demonstranter hjelme og køller - nu nyder de en kop te fra plastickrus, mens de lytter til talerne fra scenen, fortæller Berlingskes korrespondent Simon Kruse, som har rapporteret fra Kievs gader, siden de voldsomme uroligheder blussede op tirsdag aften.

»Folk er enormt lettede over, at volden er indstillet, og de ikke længere risikerer at blive fanget i sammenstød. På et døgn er stemningen på pladsen fuldstændig forandret,« siger han.

»Det er en befrielse at mærke stemningen i dag (fredag, red.). Almindelige mennesker samles, og det minder mere om en festival nu.«

Væk er skudsalverne, blodbadet og røgen fra brændende bildæk. Til gengæld er Uafhængighedspladsen fyldt med mennesker, nu hvor aftenmørket sænker sig over de barrikaderede teltlejre.

Fredsaftalen, som fredag blev underskrevet den hårdt pressede præsident Viktor Janukovitj og tre oppositionsledere, indebærer blandt andet, at der skal afholdes præsidentvalg inden årets udgang, dannes en national samlingsregering og foretages en forfatningsændring, der reducerer præsidentens magt. Samtidig får tilbageholdte demonstranter amnesti.

Men selvom der er tale om de EU-venlige demonstranters hidtil største sejr, siden de tre måneder lange protester begyndte, bliver aftalen ikke modtaget med jubel. Ikke en eneste af de demonstranter, som Simon Kruse har talt med, er tilfredse med aftalen, som, de langt fra mener, er vidtgående nok.

»Folk er glade for overgangsregeringen og genindførelsen af 2004-forfatningen, men et præsidentvalg, som måske først kommer til december - om ti måneder - det er et helt uacceptabelt perspektiv for dem,« siger Simon Kruse.

Demonstranterne kræver Viktor Janukovitjs afgang omgående, og nogle taler endda om, han skal fængsles eller stilles for en krigsret.

»Så aftalen er kun et første, lille skridt, og den får helt tydeligt ikke demonstranterne til at forlade Uafhængighedspladsen. Tværtimod strømmer flere til nu, hvor kampene er indstillet, og der bygges stadig nye barrikader.«

Demonstranter skal nedlægge våben

Som en del af fredsaftalen skal demonstranterne aflevere deres ulovlige våben til myndighederne inden for 24 timer. Om det sker, er dog stærkt tvivlsomt, vurderer Simon Kruse.

»Jeg kan vanskeligt forestille mig, at de går med til det. Lige nu blæser vinden deres vej, men omvendt ved ingen, hvad der kan ske i morgen (lørdag, red.), så folk er stadig mistænksomme,« fortæller Simon Kruse.

Han peger særligt på, at demonstranterne ikke nødvendigvis stoler på oppositionslederne, og at afstanden mellem de væbnede demonstranter og oppositionslederne er vokset betydeligt de seneste dage.

Demonstrationerne blev oprindeligt antændt af Janukovitjs beslutning om at droppe en handels- og associeringsaftale med EU til fordel for tættere bånd til Moskva, men fredag synes demonstranterne mest af alt at være enige om, at Janukovitj skal gå af.

De blodige sammenstød med politiet har kostet flere end 70 mennesker livet og såret hundredvis.
 
Video: Se ukrainerne strømme til Uafhængighedspladsen:

Fakta: Ukraines fredsaftale

Fredsaftalen, som fredag blev indgået mellem præsident Viktor Janukovitj og de tre oppositionsledere Vitali Klitsjko, Oleh Tyahnibok og Arsenij Jatseniuk indebærer at:

▪ Der holdes præsidentvalg så snart en ny forfatning er vedtaget - dog ikke senere end december 2014.

▪ Der dannes en samlingsregering inden for ti dage af aftalens underskrivelse.

▪ Forfatningen fra 2004 genindføres. Dermed får præsidenten mindre magt. Der gennemføres reformer, som flytter magt fra præsidenten til parlamentet.

▪ Myndighederne ikke indfører undtagelsestilstand i Ukraine. Både opposition og myndigheder vil afstå fra at bruge vold.

▪ Parlamentet giver amnesti til demonstranter, som har besat offentlige bygninger.

▪ Demonstranter afleverer ulovlige våben til indenrigsministeriet inden for 24 timer.

▪ Politi og sikkerhedsstyrker trækker sig tilbage fra konfrontationer, og at politifolk kun bliver udkommanderet til at beskytte offentlige bygninger.

▪ Demonstranter skal forlade besatte bygninger landet over, og at begge parter vil gøre deres yderste for at sikre, at normaliteten i landet genskabes.

▪ Undersøgelser af den seneste tids voldshandlinger iværksættes og monitoreres af ukrainske myndigheder, oppositionen og Europarådet.

Video: Demonstranter skudt ned i Kievs gader (Advarsel: Voldsomme billeder)