Berlingske i Nice: »Da jeg kom herned i dag, begyndte jeg at græde«

Familien Engsig-Lauesen oplevede rædslerne i Nice på helt tæt hold. Familien frygter, at der vil komme mere terror, men de nægter at lade sig skræmme og har allerede lovet hinanden at vende tilbage til Nice.

Foto: FREDERICK FLORIN

NICE: »Uvirkeligt« og »som et mareridt« er to beskrivelser, som danske Brian Engsig og Solveig Lauesen bruger flere gange, når de skal forklare rædslerne, der skete lige foran øjnene på dem sent torsdag aften på Promenade des Anglais i Nice.

»Jeg havde det som om, at jeg havde været tilskuer til det i går, men da jeg kom herned i dag, begyndte jeg at græde for første gang. Jeg er sygeplejerske og kunne se de medicinske remedier, og så er det enormt hårdt at blive konfronteret med rester af klapvogne og løbehjul,« fortæller Solveig Lauesen.

Det er først nu ved at bundfælde sig, at rædslerne rent faktisk skete, da en lastbil pløjede gennem folkemængden og dræbte mindst 84 uskyldige mennesker, herunder ti børn, på Promenade des Anglais, hvor 30.000 mennesker havde været samlet torsdag aften på Frankrigs nationaldag for at se fyrværkeri.

Berlingske møder familien Engsig-Lauesen i en af gaderne, der fører ned til Promenade des Anglais, og Brian Engsig fortæller, at byen er »helt anderledes« dagen derpå, hvor mange kommer og lægger blomster ved promenaden.

Han så først lastbilen på afstand og kunne følge, at chaufføren helt bevidst gik efter at slå så mange ihjel som muligt, også børn.

»Han er ude på vejen og så træffer han et rigtig ondskabsfuldt valg og trækker alt det til højre, han overhovedet kan. Henover to kantsten og pløjer gennem en meget stor slikbod, hvor der står børn, forældre og bedsteforældre, og så må jeg vende hovedet væk,« siger Brian Engsig.

»Da jeg ser det, går det gennem hovedet på mig, om der er en bombe i den kæmpe bil, eller om de hopper ud med maskinpistoler og begynder at skyde. Billederne fra Paris buldrer gennem hovedet på én,« fortsætter han.

Familien bevæger sig hurtigt i sikkerhed væk fra promenaden, og tager en italiensk familie, der ikke kan komme til deres hotel, med hjem, hvor de snakker rædslerne igennem over noget rosévin en god del af natten.

Og her dagen derpå er det for alvor ved at gå op for familien, at terroren rent faktisk fandt sted. Og noget lignende kommer sikkert til at ske igen et eller andet sted, tror de. Men de nægter at lade sig skræmme.

»Jeg er måske ikke så overrasket. Man tager ikke på ferie for at opleve den slags, men det er en virkelighed, som kommer tættere på, når man vælger at gå i krig, og når vi har en tendens til at ekskludere bestemte befolkningsgrupper. Det gør det nemmere at rekruttere folk for radikaliserede imamer, og så begynder det at blive farligt,« siger Brian Engsig.

Solveig Lauesen tror også, at der kommer mere terror.

»Men vi har snakket meget om, at man ikke må lade sig skræmme af det. Vi har besluttet at blive her ferien ud til på søndag, og vi kommer også tilbage til Nice en anden gang,« siger hun.