Berlingske i Clinton-land: Fra USAs marihuana-by nr. 1

Hillary Clinton får stadig flere vælgere, også i de republikanske områder. Vælgerne foretrækker det sikre frem for det usikre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jagten går nu ind på demokraterenes præsidentkandidat, Hillary Clintons, nye og gamle kernevælgere. I de næste 13 dage rejser jeg rundt i en række udvalgte amerikanske stater for at finde Clintonland i områder som Colorado, Arizona, New Mexico, Texas og Nevada. Stater, der traditionelt har været republikansk dominerede, eller – under den demokratiske præsident Barack Obama – er svinget over til demokraterne.

Hillary Clinton går frem i disse områder. Fremgangen skyldes ikke mindst usikkerheden omkring Donald Trump, republikanernes kandidat, der oplever en tilbagegang efter den første TV-debat, som han tabte stort til Clinton.

Og hvad er bedre end at starte i USAs marihuana-by nr. 1, Denver, der boomer. Ikke kun fordi det er den første stat, der frigav marihuana til det, amerikanerne kalder »rekreative formål«, og ikke kun tillader stoffet som receptpligtig medicin. Rekreativt brug betyder ganske enkelt, at du kan ryge dig vind og skæv uden at have politiet på nakken. Det har skaffet Colorado ny turisme, men har også givet byen et progressivt image.

På vej til Denver sidder jeg i et amerikansk lavprisfly. Ved siden af sidder en af selskabets chefer. På økonomiklasse selvfølgelig. For der findes ikke andet i dette lavprisfly, som amerikanerne elsker at hade. Flyselskabet er igen ekspanderende efter finanskrisen. Amerikanerne flytter rundt igen efter jobs. Men Trump lægger ifølge flychefen en dæmper på forventningerne.

»Jeg er ikke så glad for Trump. Jeg er jøde, og antisemitismen er taget til, efter at han er begyndt sin had-politik over for mindretal. Og hans visioner for amerikansk økonomi hænger ikke sammen«, siger han, mens vi kæmper med midtvestlig turbulens. Og han er ikke den eneste, der er blevet skræmt af Trumps retorik. Latinoer, sorte, muslimer og andre mindretal stemmer på Clinton. Også selv om de normalt ville overveje en repu- blikaner. Som min sidemand denne dag i flyet. »Det bliver Clinton. Jeg er også betænkelig ved hende, men alternativet er værre«, siger han.

Kristian Mouritzen er Berlingskes korrespondent i USA.