Berlin vil bekæmpe stangstive og stortissende turister

Horder af øldrikkende og tissetrængende turister irriterer berlinerne. Alligevel udfordrer et forslag om alkoholforbud i det offentlige den berlinske folkesjæl.

Foto: FABRIZIO BENSCH. For mange berlinrejsende skal et besøg i den frigjorte og afslappede tyske hovedstad helst nydes med en kold øl i hånden. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

BERLIN: For mange berlinrejsende skal et besøg i den frigjorte og afslappede tyske hovedstad helst nydes med en kold øl i hånden. I visse berlinske kvarterer er generne i forbindelse med gennemrejsende horder af støjende og tissetrængende turister dog efterhånden så omfattende, at berlinske lokalpolitikere nu overvejer et forbud mod offentlig øldrikning. Det er Berlins kristendemokratiske senator for økonomi, Cornelia Yzer, der har vakt opsigt med sit forslag om et forbud mod håndbajere i det fri.

For Cornelia Yzer er det indlysende, at der skal kontante løsningsforslag på banen for at bekæmpe de uregerlige partyturister, som forvandler dele af Berlin til en urinstinkende legeplads for stangstive turister.

»Om man før eller siden, hvis tilløbet fortsætter, skal gribe til hårdhændede metoder som alkoholforbud på gade, vil jeg ikke udelukke«, lyder det fra Yzer i en udtalelse, der har udløst debat om selve den berlinske sjæl.

»Undervejsøllen er en del af Berlin«

Tanken om et forbud mod åbne ølflasker i det offentlige rum chokerer de mange berlinere, der til daglig lever med masseturismen. Senatorens forslag er da også blevet ilde modtaget af bohemer og interesseorganisationer, der ser det som et anslag mod den afslappede berlinske livsstil.

»Grundlæggende synes jeg, at »undervejs-øllen« hører til den berlinske livsfølelse,« siger Bernhard Kieker fra turistorganisationen VisitBerlin til avisen Tagesspiegel.

»Vi er ikke en by, hvor det gælder om organiseret druk, derfor ser jeg som fru Yzer et forbud som sidste udvej. Men vi er langt derfra.«

Andre afviser Cornelia Yzers påstand om, at drukturister har en negativ effekt på antallet af turister.

»Turister kommer jo netop hertil, fordi man kan gøre det her. Spørg amerikanerne. De siger altid: Du er fra Tyskland? Fedt, der kan man drikke på gaden. Det er tungt med den grundlæggende regulering af alt og alting,« siger den berlinske restauratør Billy Wagner til avisen Die Welt.

Tørstige turister

I berlinerbydelen Kreuzberg, der gør det ud for en af de mest populære festzoner, peger den grønne borgmester, Monika Hermann, på, at håndhævelsen af et alkoholforbud vil være stort set umulig i en by, hvor tørstige turister hvert andet øjeblik stiger på U-bahn med en ølflaske i hånden og bevæger sig gennem Berlins brostensbelagte kvarterer.

Og før de berlinske lokalpolitikere gør alvor af truslen om et forbud, kan det betale sig at overveje konsekvenserne. For Berlin er særdeles økonomisk afhængig af turisme og har i de seneste år oplevet en eksplosion i antallet af overnattende gæster. Sidste år stod turister og andre tilrejsende for omtrent 30 millioner overnatninger. I alt står turisme i Berlin for opretholdelsen af 260.000 arbejdspladser og indbringer årligt omtrent 10 mia. euro, skriver avisen Tagesspiegel.