Benzinslugere forbydes i USA

Amerikanske politikere vedtog i aftes en omfattende energilov, der skal reducere forbruget af olie og femdoble produktionen af bioethanol. Desuden skal glødepæren helt udfases.

Amerikanere skal også til at tænke på deres energiforbrug, efter at senatet i aftes vedtog en omfattende energilov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Sullivan / Getty Images

Tiden med fede dollargrin og andre benzinslugende slæder er ved at løbe ud for amerikanerne. Repræsentanternes Hus vedtog sent i aftes en lov, der fra år 2020 betyder, at nye passagerbiler i snit skal køre over 15 kilometer på en liter benzin, oplyser Reuters.

Det er første gang siden 1975, at USA direkte forsøger at begrænse forbruget af brændstof til biler.

Senatet har allerede godkendt den nye lov, og dermed mangler kun præsident Bushs formelle underskrift, før den træder i kraft. Og han har lovet sin signatur, når loven lander i Det Hvide Hus i dag.

- Dette er et historisk vendepunkt i USA energipolitik. Med den nye lov bevæger vi os i retning af ægte uafhængighed i forhold til energi, der vil medføre en stærkere økonomi, sagde demokraternes leder, Steny Hoyer, efter vedtagelsen.

Femdobling af bio-ethanol
Hovedmålet med den nye lov er at øge brændstofudnyttelsen med 40 procent. På den måde kan USA reducere importen af olie, som er landets største energikilde. Politikerne forventer, at olieforbruget i 2030 er beskåret med to millioner tønder olie om dagen - en besparelse på otte procent.

Samtidig skal den årlige produktion af bioethanol være femdoblet i 2022.

Størstedelen af den bioethanol, der i dag udvikles i USA, stammer fra majs, men loven lægger op til, at træpiller, græs og andre spildprodukter fra landbruget fremover skal udnyttes til biobrændsel.

Et tredje ben i den nye lov betyder, at traditionelle glødepærer skal udfases mellem 2012 og 2014 til fordel for energisparepærer, der godt nok er dyrere at producere, men til gengæld hurtigt tjener sig selv ind på elregningen og i holdbarhed.

Skiftet til energisparepærer forventes at kunne spare amerikanske forbrugere for 65 milliarder kroner om året i 2020.

Republikanere vil have mere olie
USAs nye energilov kunne dog har været endnu mere vidtrækkende. Men for at få Bush og andre republikanere til at støtte den nye lov, har det været nødvendigt for demokraterne at sløjfe en højere beskatning på USAs olie- og naturgasselskaber.

Også et krav om, at 15 procent af elektriciteten i fremtiden skal komme fra vind- og solenergi er slettet i forhold til det oprindelige lovudkast.

Loven blev vedtaget med et overvældende flertal, men mange republikanere kritiserer loven, fordi den fokuserer på et reducere energiforbruget i stedet for at øge USAs egenproduktion af olie- og naturgas.

- Det er en sølle lov. Den producerer ikke en eneste tønde olie, lød det blandt fra Ralph Hall.

Omvendt er miljøforkæmperne skuffede over, at det ikke er lykkedes at få mere vedvarende energi implementeret i loven.