Benazir Bhutto dræbt i attentat

Den pakistanske oppositionsleder Benazir Bhutto blev torsdag dræbt i et skud- og bombeattentat mod et vælgermøde i byen Rawalpindi. Drabet skaber ny usikkerhed om udviklingen i landet.

Et af de sidste billeder af Benazir Bhutto i live ved vælgermødet i Rawalpindi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Mian Khursheed / Reuters

Pakistans tidligere premierminister og nuværende oppositionsleder Benazir Bhutto, blev torsdag eftermiddag dræbt under et selvmordsangreb.

Den 54-årige Bhutto var ved at forlade et stort vælgermøde i Rawalpindi, hvor hun netop havde talt, da en bevæbnet mand først åbnede ild mod hende – og kort efter bragte sin bombe til sprængning og tog mindst 15 andre med i døden.

Mens hendes tilhængere strakte deres arme og skreg deres vrede og afmagt ud i det blodbad som vælgermødet blev forvandlet til, blev Benazir Bhutto alvorligt såret kørt til et hospital.

Her blev hun kort efter erklæret død.

Ifølge politikilder og vidner åbnede attentatmanden først ild mod den tidligere premierminister, da hun vinkende til sine tilhængere var ved at stige ind i sin bil.

Vidner har forklaret, at da attentatmanden så hende knække sammen, udløste han sin bombe, der dræbte mindst 15 i hans nærhed og efterlod pladsen i et søle af blod og lemlæstede lig.

Umiddelbart efter eksplosionen herskede der forvirring om Benazir Bhuttos tilstand.

Først forlød det, at hun havde forladt stedet kort før bomben eksploderede. Siden at hun har blevet såret – men til sidst kom meddelelserne om, at hun var blevet dræbt strømmende ind fra nyhedsbureauer og TV-stationer.

Og kort efter meddelte hendes talsmand, Rehman Malik:

- Hun er død.

Drabet på Benazir Bhutto rejser atter tvivl om udviklingen i Pakistan, hvor landets politisk trængte præsident, Pervez Musharraf efter stærkt pres, har udskrevet parlamentsvalg til den 8. januar.

Det store spørgsmål efter drabet på Bhutto er om det bliver aflyst og om drabet vil udløse en ny bølge af politisk motiveret vold.

Da Benazit Bhutto i oktober vendte tilbage til Pakistan efter eksil i England, blev en konvoj med hendes tilhængere angrebet og 130 mennesker dræbt.

Attentatet mod Benazir Bhutto fulgte efter en skudepisode tidligere torsdag, hvor bevæbnede mænd angreb et vælgermøde, som tilhængere af den også tidligere premierminister Nawaz Sharif var ved at afvikle ved Islamabad. Tre eller fire meldtes dræbt ved det angreb.

Benazir Bhuttos voldsomme død følger sporene fra hendes far, Zulfikar Ali Bhutto.

Han var Pakistans første folkevalgte premierminister efter uafhængigheden, og blev henrettet efter et militærkup i 1979.

Benazir Bhuttos politiske modstander, den ligeledes tidligere premierminister Nawaz Sharif, udtrykte efter meddelelsen om hendes død, sorg og bekymring for fremtiden og kaldte drabet på hende et tab for Pakistan.

Samme reaktioner indløb fra hovedstæder over hele verden.