Belgisk mekaniker skyder mod eget F-16-fly

Under vedligeholdelsesarbejde på et F-16-fly affyrede en belgisk flymekaniker ved et uheld en maskinkanon. Et andet F-16-fly blev totalskadet, da det blev ramt af skudene, mens et tredje fik mindre skader.

Det belgiske F-16-fly udbrændte og kommer aldrig på vingerne igen. Det er anden gang i år, at et missil eller projektil ved en fejl bliver affyret fra et militært fly i Europa. Første gang var i august, da piloten på et spansk Eurofighter-fly ved et uheld affyrede et missil under en øvelse i det sydlige Estland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tony Delvita
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En belgisk flymekaniker har begået sin karrieres formentligt største fejltagelse, idet han ved et uheld kom til at affyre en såkaldt Vulcan-kanon, som er en 20 mm maskinkanon, i et belgisk F-16 fly.

Skudene ramte og totalskadede et andet F-16 fly, mens et tredje fik mindre skader. Det 120 millioner kroner dyre jagerfly brød straks i brand, hvorefter det eksploderede. Ulykken fandt sted på Florrenes-luftbasen syd for Bruxelles.

Flymekanikeren arbejdede sammen med en kollega på to F-16 fly i nærheden af basens kontroltårn. Begge mekanikere kom til skade i forbindelse med ulykken.

Boris Morenville, formand for en belgisk fagforening for militæransatte, oplyste til RTL, at der ikke er nogen tvivl om, at der var tale om et uheld, om end et vanvittigt dyrt et af slagsen.

»Nogle spekulerer måske i, hvorvidt der var tale om en menneskelig eller teknisk fejl, men uanset hvad har ingen sagt, at det skulle være sket forsætligt,« sagde Boris Morenville til RTL.

Oberst Didier Polome, basens øverstkommanderende, sagde efter ulykken, at han var lettet over, at kun to var kommet til skade, da flyet eksploderede.

»Du kan ikke lade være med gruble over, hvor stor en katastrofe, det her kunne være endt i,« sagde han.

En talsmand for det belgiske flyvevåben sagde følgende:

Den belgiske statsadvokats kontor og forsvarsministeriets flysikkerhedsdirektorat undersøger i øjeblikket den bizarre hændelse nærmere.