Belgiens regering træder tilbage

Fire dage efter den belgiske regerings sammenbrud har kong Albert II har godkendt premierminister Yves Letermes ønske om at lade regeringen træde tilbage.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Belgiens kong Albert II har godkendt premierminister Yves Leterme fem måneder gamle regerings ønske om at træde tilbage efter et mislykket forsøg på at løse uenigheder mellem flamsk- og fransktalende.

- Kongen har accepteret regeringens afgang, hedder det i en kortfattet erklæring fra det belgiske kongehus.

Det sker, efter at den belgiske finansminister Didier Reynders har bedt om at blive fritaget for sin tredages arbejde på at udglatte de dybe sproglige forskelle.

Leterme bad fredag for tredje gang i sin karriere som premierminister om at træde tilbage, men den belgiske konge afviste på det tidspunkt i en desperat forsøg på at bringe stridende flamsk- og fransktalende parter tilbage i koalitionsregeringen.

Uroen i den belgiske regering opstod, efter at det liberale flamske parti Open VLD havde trukket dets støtte til regeringen.

Letermes flamske kristendemokrater havde efter Open VLD's udvandring fortsat et minimalt flertal bag regeringen. Men han var fuldt ud afhængig af støtten fra tre fransktalende partier i det sprogligt og kulturelt splittede land.

Belgien har som mange andre EU-lande store problemer med underskud på statsbudgettet og en statsgæld, der ventes at blive større end landets samlede økonomi i løbet af 2010.

Samtidig står Belgien foran at skulle overtage EU-formandskabet om godt to måneder, og det vil udstille landet, som danner hjemsted for EU's institutioner, når det sker midt i en regeringskrise.

/ritzau/AFP