Belgien vil forbyde burkaer

Det sker gennem et generelt forbud mod at optræde ”maskeret” offentligt.

Foto: NICOLAS ASFOURI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Som det første land i Europa vil Belgien forbyde, at kvinder bærer burkaer; den gamle dragt, der stadig bruges af nogle islamiske kvinder – hovedsageligt fra Afghanistan - som helt skjuler kroppen og ansigtet.

Ved en afstemning senere i dag ventes et stort flertal i det belgiske parlaments underhus at vedtage en ny lovgivning mod, at personer optræder maskeret offentligt. Det skal være muligt for politi og myndigheder at se folks ansigter, hedder det i lovforslaget.

Personer, som overtræder det nye forbud, vil i første omgang får en både på mellem 15 og 25 euro – 110 til 185 kr. Ved vedvarende overtrædelser kan det føre til en fængselsstraf på op til syv dage.

Selv om reglen kommer til at gælde alle borgere i Belgien, er dens formål klart at få gjort op med, at muslimske kvindelige indvandrere i Belgien fortsat bærer burkaer, hedder det fra de belgiske liberale, som har fremsat forslaget. ”Det er et kvindeundertrykkende fænomen,” siger Fredrique Ries fra de liberale. Desuden er det svært for burka-bærende kvinder at komme til at fungere i det belgiske samfund, fordi de f.eks ikke kan få offentlig ansættelse.

Muslimske organisationer i Belgien har derimod taget afstand fra den nye lovgivning, og den er også blevet kritiseret af menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch. ”Den er ikke behjælpelig på et tidspunkt, hvor muslimer i Europa i forvejen føler sig sat under pres,” siger Judith Sutherland fra Human Rights Watchs kontor i Europa.

I forvejen har 20 ud af Belgiens 589 kommuner indført deres eget burkaforbud. Men Belgien bliver det første land med et generelt forbud. I Holland overvejer man et tilsvarende forbud, mens man i Frankrig ikke tillader burkaer eller anden religiøs betonet beklædning i skoler og andre offentlige institutioner.

Der bor cirka 400.000 muslimer i Belgien svarende til fire procent af landets befolkning, men kun ganske få muslimske kvinder bærer burka. I de kommuner, hvor forbuddet allerede er i kraft, har politiet i alt påtalt 29 tilfælde.