Belgien tillader aktiv dødshjælp til børn

Som det andet land i verden har Belgien vedtaget en lov, der tillader aktiv dødshjælp til uhelbredeligt syge børn.

Et flertal i det belgiske parlament har torsdag stemt for en lov, der tillader aktiv dødshjælp til uhelbredeligt syge børn. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BELGIEN: Uhelbredeligt syge børn kan nu få aktiv dødshjælp i Belgien.

Et flertal i det belgiske parlament stemte torsdag for at vedtage en lov, der udvider muligheden for at få aktiv dødshjælp i landet til også at omfatte børn, skriver flere internationale medier.

Ifølge BBC stemte 86 parlamentsmedlemmer for at vedtage loven, mens 44 stemte imod, og 12 var fraværende ved afstemningen.

Når loven bliver underskrevet af den belgiske konge, er Belgien det andet land i verden, der tillader aktiv dødshjælp til børn. I Holland er dødshjælp til uhelbredeligt syge børn mellem 12 og 18 år tilladt - men kun med forældrenes samtykke. Belgien bliver således det første land, der ikke har nogen aldersgrænse for, hvornår uhelbredeligt syge børn kan få hjælp til at dø.

Med den nye lov må dødshjælpen til børn kun benyttes i helt særlige tilfælde, og der opstilles en række betingelser:

Behandling skal være umulig, og barnets sygdom skal være uhelbredelig. Desuden må der kun gives dødshjælp, hvis barnet har alvorlige smerter, og hvis døden er uundgåelig inden for en nær fremtid. Barnet skal være bevidst om beslutningen og forstå betydningen af aktiv dødshjælp - læger samt en psykiater eller en psykolog skal vurdere, om barnet forstår, hvad ønsket om aktiv dødshjælp omfatter. Forældrene skal desuden godkende barnets anmodning.

Loven har skabt voldsom debat i Belgien i de seneste måneder. Især kirken og parlamentets kristendemokratiske parti har været modstandere, og flere belgiere har været på gaden for at demonstrere mod loven, da de mener, at børn ikke er i stand til at træffe så svær en beslutning. Dog har et stort flertal i befolkningen bakket op om at tillade aktiv dødshjælp til børn.

»Det her handler ikke om dødelige indsprøjtninger til børn. Det handler om uhelbredeligt syge børn, hvis død er uundgåelig, og som lider forfærdeligt meget,« sagde Carina Van Tittelboom-Van Cauter fra parlamentets flamske liberale parti til AFP efter afstemningen.

»Der er klare afgrænsninger i loven, der forhindrer misbrug,« sagde hun.

Aktiv dødshjælp har været tilladt i Belgien siden 2002. Holland indførte aktiv dødshjælp kort efter Belgien, mens det i Schweiz har været lovligt at begå assisteret selvmord siden 1942.