Belgien i forhøjet alarmberedskab efter antiterroraktion: Jødiske skoler lukket

Trusselsniveauet er løftet i Belgien efter torsdagens store antiterroraktion, der dræbte to mistænkt for at forberede et snarligt terrorangreb i Belgien. Myndighederne er fortsat yderst fåmælte.

Belgisk politi ved en bygning i Verviers 15. januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRUNO FAHY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Det er et Belgien, der tager sine sikkerhedsforanstaltninger fredag morgen efter en stor antiterroraktion torsdag.

Kort før midnat bekræftede premierminister Charles Michel, at trusselsniveauet er hævet til tre på en skala, der går til fire, men han tilføjede, at man efter det angreb, der blev afværget ved torsdagens aktion, »ikke har kendskab til konkrete og specifikke trusler, men vi ønsker at være forsigtige.«

Som en følge af det forværrede trusselsbillede holder de vigtigste jødiske skoler i landets to største byer Bruxelles og Antwerpen også lukket fredag, beretter en række belgiske medier.

Såvel Charles Michel som den offentlige anklager var yderst sparsomme med oplysninger torsdag aften. Premierministeren glædede sig over, at et terrorangreb var blevet afværget, og roste efterretningstjenesten og politiets arbejde, mens den offentlige anklager kort foklarede forløbet, der førte til to dræbte terrormistænkte i byen Verviers i det østlige Belgien tæt på den tyske grænse.

»Gruppen var langt med at forberede et terrorangreb i stor stil. Da politiet slog til i aften, åbnede de mistænkte øjeblikkeligt ild i flere minutter med automatpistoler, inden de blev neutraliseret. Heldigvis kom ingen politifolk noget til under aktionen,« sagde den offentlige anklagers talsmand ved et pressemøde i Belgien torsdag aften.

Udover de to dræbte blev en tredje mistænkt såret og anholdt. I Verviers har politiet ifølge lokale medier fundet fire Kalashnikov-geværer og materiale til at lave bomber.

Målet for terrorangrebet skulle være politiet selv, men hvor mange politistationer eller hvilke, samt præcis hvor nært forestående det var, har myndighederne endnu ikke kommenteret. Men en kilde fortæller avisen Le Soir, at angrebet kunne være kommet inden for »timer«.

Det skulle være aflytningen af de tre i mistænkte i Verviers torsdag, som fik politiet og specialstyrkerne til at slå til med det samme. De tre blev ifølge belgiske medier aflyttet, fordi de for nylig var hjemvendt fra krig i Syrien.

Den offentlige anklagers talsmand bekræftede da også torsdag aften, at flere i den efterforskede terrorcelle er returneret til Belgien fra borgerkrigen i Syrien.

I og omkring Bruxelles foretog politiet torsdag aften yderligere ti aktioner, men hvad der er fundet, og hvor mange der er anholdt, vil først blive oplyst på et pressemøde kl. 11. Aktionerne i Bruxelles omhandler den samme terrorgruppe som i Verviers.

Der er endnu ikke bekræftet nogen forbindelse mellem torsdagens aktioner i Belgien og sidste uges terrorangreb i Paris.

I maj sidste år blev Belgien ramt af et terrorangreb på det jødiske museum i Bruxelles, hvor fire personer blev dræbt. En fransk statsborger er anholdt for den forbrydelse.

Belgien er det land i Europa, der menes at have flest af de såkaldte »syrienkrigere« i forhold til landets indbyggertal.

I forvejen er den hidtil største terrorsag ved domstolene i Belgien i gang. Her står 46 personer anklaget for at sende krigere til Syrien samt for at opildne til had og vold.