Belarusisk sprinter fik advarsel på vej mod lufthavnen

Olympisk sprinters familie advarede hende mod at komme hjem til Belarus, af frygt for hvad der kunne ske.

Den hviderussiske sprinter Kristina Timanovskaya er afhoppet til Polen efter at være kommet i uføre i hjemlandet (Arkivfoto). Stringer/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den belarusiske sprinter Kristina Timanovskaya besluttede sig i sidste øjeblik for at flyve til Polen i stedet for at vende hjem til Belarus.

Det siger hun i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Hun forklarer, at familien i hjemlandet frygtede, at hun ville blive indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvis hun vendte hjem.

Årsagen er, at hun er kommet i uføre i Belarusefter at have kritiseret det belarusiske atletikforbund i forbindelse med OL.

»Min bedstemor ringede til mig, da jeg var på vej til lufthavnen. Jeg havde bogstaveligt talt omkring ti sekunder til at beslutte mig.«

»Hun sagde, »lad for guds skyld være med at hjemme hjem til Belarus. Det er ikke sikkert«. Det var det. Så lagde hun på,« siger sprinteren.

I lufthavnen bad hun japansk politi om hjælp og kom på den måde i stedet til den polske ambassade i Tokyo. Atleten mellemlandede onsdag i den østrigske hovedstad, Wien, på vej til den polske hovedstad, Warszawa, fra Tokyo.

Timanovskaya siger desuden, at hun på intet tidspunkt har været interesseret i at sende noget særligt politisk signal.

»Jeg har altid været langt væk fra politik. Jeg har ikke underskrevet nogen breve eller deltaget i nogen protester. Jeg har ikke sagt noget om den belarusiske regering,« siger den 24-årige løber.

»Jeg er et sportsmenneske og forstår mig ikke på den politiske verden. Jeg prøver på ikke at blande mig i andet end sport, og jeg gør mit bedste for ikke at blive distraheret af det politiske liv,« lyder det.

Timanovskaya har fået humanitært visum til Polen.

Hun skulle mandag have konkurreret i 200 meter-løb, men Hviderusland tog hende af holdet og bragte hende til Narida-lufthavnen i Tokyo. Her skulle hun være sendt hjem, men hun fik altså hjælp til at komme til Polen i stedet.

/ritzau/