Belarus lukker grænse med påstand om våbensmugling

Belarus lukker grænse til Ukraine. Præsident påstår, at der smugles våben ind for at få ham væltet.

Alekandr Lukasjenko, der har været Hvideruslands stærke mand i næsten tre årtier, har fredag beordret landets grænse til Ukraine lukket. Præsidenten hævder, at der bliver smuglet store mængder våben ind fra nabolandet mod syd. (Arkivfoto) Tut.by/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hviderusland har fredag lukket sin grænse til Ukraine og påstår, at der bliver smuglet store mængder våben ind i landet i et forsøg på at vælte præsident Aleksandr Lukasjenko.

Det skriver BBC.

Lukasjenko hævder, uden at fremlægge beviser, at hans sikkerhedstjenester har afdækket udenlandsk-støttede terrorceller, som planlægger at fjerne ham fra magten.

»De har krydset linjen. Vi kan ikke tilgive dem,« siger Lukasjenko ifølge det britiske medie.

Ifølge præsidenten bliver de påståede våbenleverancer finansieret af Tyskland, Litauen, Polen, Ukraine og USA.

»Store mængder våben kommer til Belarus fra Ukraine. Derfor har jeg beordret grænsepolitiet til helt at lukke grænsen til Ukraine,« sagde Lukasjenko fredag ved en ceremoni for 30-årsdagen for uafhængighed efter Sovjetunionens sammenbrud.

USA ser grænselukningen som en afledningsmanøvre fra Lukasjenkos side.

»Lukasjenkos regime forsøger tilsyneladende igen at fjerne opmærksomheden fra dets undertrykkelse af sit eget folk,« hedder det i en kommentar fra USAs udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

USA forbød tidligere i denne uge salg af flybilletter til og fra Belarus.

Det skete som reaktion på, at belarusiske myndigheder i slutningen af maj tvang et passagerfly fra Ryanair til at lande i hovedstaden Minsk og anholdt en journalist, der har kritiseret Lukasjenkos styre.

Som modsvar indførte en lang række vestlige lande sanktioner mod Belarus.

Ukraine afviser indblanding i Belarus' interne forhold og siger ifølge BBC, at lukningen af den 1084 kilometer lange grænse vil går hårdest ud over den belarusiske befolkning.

Den 66-årige Lukasjenko har været præsident siden 1994. I august sidste år blev han genvalgt for en ny periode, men valgets resultat anerkendes hverken af hans politiske modstandere eller af USA og EU.

Belarus deler grænse med Ukraine mod syd og støder op mod Polen og Litauen mod vest, Letland mod nord og Rusland mod øst.

/ritzau/