Bekræftet: Skotland siger nej til løsrivelse fra Storbritannien

Nej: Skotlands befolkning valgte uafhængigheden fra. Nu venter en diskussion om øget selvstyre.

Edinburgh dagen før afstemningen om Skotlands uafhængighed Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EDINBURGH: Flertallet af de skotske vælgere vil hellere blive i Storbritannien end at være en del af et selvstændigt Skotland. Den officielle offentliggørelse af resultatet fredag morgen viste, at 55 procent stemte nej til uafhængighed, mens 45 stemte ja.

Nu venter vanskelige forhandlinger om øget selvstyre til det lokale skotske parlament. Da nederlaget officielt stod klart, talte førsteminister Alex Salmond fredag morgen til uafhængighedsstøtterne.

Han takkede for, at »1,6 millioner af de skotske vælgere« havde stemt for ønsket om uafhængighed og konstaterede, at skotterne »ikke på dette tidspunkt« ønsker skotsk uafhængighed.

Salmond sagde også, at skotterne har meget at være stolte af med en politisk proces, der resulterede i et rekordstort fremmøde på omkring 84 procent. Han sagde også, at »alle skotter« nu forventer, at løfterne om øget selvstyre bliver indfriet som bebudet allerede næste forår.

Det forholdsvis klare resultat vil ikke nødvendigvis gøre det lettere at overbevise politikere i London om, at mere magt skal flyttes nordpå.

Da meningsmålinger for nogle uger siden viste, at ja-siden havde en realistisk chance for at vinde uafhængigheden, lovede premierminister David Cameron, Labour-leder Ed Miliband og de liberales Nick Clegg, at forhandlinger om øget selvstyre hurtigst muligt vil blive sat i gang. Blandt andet mulighed for selv at styre indkomstskatten har været nævnt.

»Det står helt klart, at der har været et krav for forandringer,« sagde den skotske viceførsteminister, Nicola Sturgeon, til BBC.

Sturgeon erkendte nederlaget, da omkring tre fjerdedele af stemmerne var talt op og viste et nej-flertal i næsten alle valgdistrikterne.

Flere britiske politikere har op til afstemningen advaret om, at de ikke vil støtte indrømmelser til det skotske selvstyre, der vil koste resten af Storbritannien penge. Især konservative politikere har truet Cameron med et decideret "oprør".

Det skotske afstemningsresultat viste, at byområderne er splittet i spørgsmålet. I Edinburgh, hvor det skotske lokalparlament ligger, stemte vælgerne klart nej til uafhængighed med 61 procent for nej mod 39 procent ja-sigere.

I Skotlands største by, den store gamle arbejderby og nuværende finanshovedkvarter, Glasgow stemte vælgerne ja til at løsrive Skotland fra Storbritannien med 53 procent ja mod 47 procent nej.

I »grænseområdet« med valgdistrikter tæt på England var flere steder et klart flertal for at blive i unionen med op til to tredjedele nej-stemmer.

Nej-siden tog en tidlig føring med resultater fra de vestlige skotske øer som Orkney, Shetland og Clackmannanshire. De var blandt de allerførste til at få stemmerne opgjort.

Derimod stemte befolkningen i Dundee klart ja til uafhængighed med 57 procent ja-stemmer mod 43 procent nej. Oliebyen Aberdeen stemte endnu tydeligere den anden vej imod uafhængighed med 59 procent for ja og 41 procent for nej.

En mand, der har skævet spændt til afstemningen, er katalaneren Roger Vernis. Han havde taget vejen fra Katalonien for at støtte uafhængighedsdrømmen.

Da valgstederne lukkede klokken 22 torsdag aften havde han på Edinburghs historiske "Royal Mile" været med til at sætte en lang række lys op, som symboliserede både det katalonske og det skotske flag:

»Vi vil holde vores egen uafhængighedsafstemning til november, og det her viser, hvordan det kan lade sig gøre på en demokratisk måde,« siger Vernis.

Den spanske centralregering har ikke accepteret den katalanske afstemning, men Vernis mener, at eksemplet fra Storbritannien vil sætte Spanien under pres.

»Hvis det bliver et ja, vil det betyde helt enormt for Katalonien, men også med et nej vil det fortsat vise, at det er sådan man gør i Europa. Selv hvis afstemningen hos os skal foregå i private hjem, vil vi gøre det, og hvis centralregeringen i Madrid griber ind, vil folk tænke på den måde, at det er foregået på helt demokratisk i Skotland,« sagde han, før valgresultatet stod klart.

Dronning Elizabeth ventes at udsende en erklæring fredag aften, efter at resultatet er blevet bekræftet.