Begravelsesceremoni for general med helligt løfte om hævn

Den iranske befolkning fik et højtideligt løfte om hævn for USAs drab under begravelsesceremoni for general Soleimani i Teheran mandag.

 

Efterfølgeren svor en hellig ed på at få hævn. Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, græd ved begravelsesceremonien. Datteren Zeinab Suleimani sagde til de sørgende menneskemasser, at hendes fars martyrium vil få folk til at rejse sig og stille USA – og Israel – til ansvar.

Den dræbte general Qassem Soleimanis begravelsesceremoni samlede kæmpestore menneskemasser i Teheran mandag. Dagen forinden sørgede hundredtusinder ifølge al-Jazeera, da generalens kiste blev båret gennem gaderne i de iranske byer Ahvaz og Mashhad. Mandag blev han hyldet i Teheran og efterfølgende i Qom, før han jordfæstes tirsdag i sin hjemby Kerman.

Og særlig én gæst ved mandagens begravelsesceremoni vil få opmærksomhed, mens mulighederne for Irans gengældelse efter likvideringen af landets højest rangerende militærperson bliver endevendt.

Ifølge iransk TV deltog millioner i begravelsesceremonien for den dræbte generel Qassem Soleimani i Teheran. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iranske myndigheder/EPA/Ritzau Scanpix.

Billeder fra ceremonien viser, hvordan gaderne i den iranske hovedstad blev fyldt op med deltagere i ceremonien, der udtrykte deres sorg over drabet. Iransk stats-TV beskrev menneskemassen som »millioner«, og flere medier sammenlignede det med begravelsen i 1989 af det iranske præstestyres grundlægger, ayatollah Ruhollah Khomeini.

Pres for hævn

Det var samtidig endnu en understregning af det pres, der nu hviler på det iranske militær og præstestyre – i spidsen på en befolkning på flere end 80 millioner mennesker – for at finde et svar mod supermagten USA. Samtidig ved de iranske ledere, at uanset hvilken gengældelse de vælger, vil den amerikanske præsident, Donald Trump, kunne svare igen med endnu stærkere våben.

General Qassem Soleimanis efterfølger som leder af Quds-elitestyrken, Ismail Qaani, påkaldte sig ifølge CNN Guds støtte til at få hævn:

»Vi lover at fortsætte martyren Soleimanis vej med samme samme styrke, og hans martyrium vil blive gengældt ved adskillige skridt, der vil fjerne USA fra regionen.«

Den dræbte generals datter holdt en tale, hvor hun satte tydelig adresse på, at hævnen skal ramme USA og zionisterne, en ofte brugt reference til Israel, og »jævne deres huse med jorden«.

»Skøre Trump, tro ikke, at alt er ovre med min fars martyrium,« sagde Zeinab Suleimani i sin tale, der ifølge Reuters blev transmitteret til TV-seere i hele Iran via den statslige TV-station.

Henvisningen til Israel blev sat i relief af, at lederen af det palæstinensiske Hamas, Ismail Haniyeh, for første gang viste sig i Iran, siden han overtog lederrollen i 2017. Hans deltagelse vil i særlig grad blive bemærket af sikkerhedsanalytikere i både USA og Israel.

»Modstanden mod det zionistiske projekt i palæstinensernes land vil ikke ophøre, og modstanden mod den amerikanske dominans vil ikke ophøre eller blive svækket,« sagde Hamas-lederen ved begravelsen ifølge flere medier.

Angreb på Israel, som Donald Trumps og USAs nære allierede og Irans samt arabiske muslimers ærkefjende, er en af de muligheder, som sikkerhedsanalytikere har udpeget som et potentielt mål for en gengældelsesaktion.

Det vil set fra Irans side have den fordel, at det ikke nødvendigvis har Iran som en klar afsender, og det ville højest sandsynligt involvere den militante Hamas-organisation.

Strategisk gevinst

Irans øverste leder, Ali Khamenei, græd, så alle kunne se det, da han ledede bønnen over generalens kiste. Efterfølgende lød det traditionelle iranske slagord »død over Amerika« fra menneskemasserne.

Flere militæranalytikere betegner det som en vigtig strategisk sejr for Iran, at nabolandet Iraks parlament kræver de amerikanske styrker ud af landet. Men efter generalens begravelse er det store spørgsmål nu, hvordan det iranske styre vil håndtere de voldsomme følelsesudbrud. Hvad kan Iran, og hvad vil gengældelsen være?