Begravelse af dræbt politiker udløser spændinger i Tunesien

Tilhængere af den dræbte tunesiske oppositionspolitiker Mohamed Brahimi vil lørdag samles til hans begravelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TUNESIEN: Natten til lørdag blev en demonstrant dræbt i byen Gafsa under regeringsfjendtlige protester udløst af drabet på oppositionspolitiker Mohamed Brahimi, og lørdag ser det ud til, at uroen i Tunesien fortsætter, når Brahimi skal begraves. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mohamed Brahimi skal ifølge hans enke, Mbarka Brahimi, lægges i jorden ved siden af oppositionspolitikeren Chokri Belaid, som blev myrdet i februar, på kirkegården El Jallez i det sydlige Tunis, skriver nyhedsbureauet AFP.

Til Belaids begravelse deltog titusindvis af mennesker, da en del af optoget udviklede sig til en protest mod det regerende islamistiske parti, Ennahda.

Pårørende til begge mænd har beskyldt Ennahda for at være involveret i drabene, mens de tunesiske myndigheder sagde fredag, at efterforskningen peger på ekstremister.

Fra indenrigsminister Lotfi Ben Jeddou lød det, at Brahimi blev dræbt med samme type pistol, som blev brugt til at skyde Belaid.

»Første resultater af efterforskningen peger på Boubaker Hakim, en ekstremistisk salafist,« sagde indenrigsministeren ifølge Reuters.

Den 30-årige Boubaker Hakim, der er født i Paris, var medlem af den radikale sunnimuslimske salafist-bevægelse Ansar al-Sharia, som tunesiske embedsmænd tidligere har knyttet til Al-Qaeda, tilføjede han.

I forvejen var Hakim eftersøgt for kidnapning og ulovlig våbenhandel, sagde ministeren.

Sikkerhedschefen i Tunesien, Mustapha Taieb Ben Amor, har navngivet 14 radikale islamister - inklusive fire, der sidder bag tremmer - der mistænkes for at have spillet en rolle i de to politiske drab.

»De mistænkte er radikale ekstremister, og nogle af dem tilhører Ansar al-Sharia,« fortæller Ben Jeddou ifølge Reuters.Mohamed Brahmi blev torsdag skudt ned foran sit hjem ved højlys dag af to mænd, der kom kørende på en motorcykel. Ifølge anklagemyndigheden har en obduktion vist, at Brahmi blev dræbt af 14 skud.

42 parlamentsmedlemmer fra oppositionspartier trak sig fredag tilbage fra landets konstituerende forsamling.

Oppositionspolitikerne har trukket sig for at presse regeringen til at træde tilbage og parlamentet til at gå i opløsning efter kritik af manglende færdiggørelse af landets nye forfatning.

Lørdagens begravelsesoptog starter fra Brahimis hjem klokken ni og slutter på kirkegården ti kilometer derfra.