Begge parter i konflikten bekræfter ny aftale om Aleppo

Nødhjælpsarbejdere afventer besked om, at en ny aftale er nået, siger generalsekretær i Røde Kors.

En mand bede nær Umayyad-moskeen i Aleppo 16. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

Oppositionen og en syriske regeringskilde bekræfter, at der er indgået en aftale om at genoptage evakueringerne fra det østlige Aleppo.

- Der er enighed om at genoptage evakueringerne fra det østlige Aleppo parallelt med evakueringerne i medicinske tilfælde fra Kefraya og al-Foua og i nogle tilfælde fra Zabadani og Madaya, siger en syrisk regeringskilde.

Selve evakueringen er dog endnu ikke genoptaget.

Ifølge generalsekretær i dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, er der endnu ingen meldinger til nødhjælpsorganisationerne om, at man har nået en ny aftale.

- Vi har ikke fået besked på at køre nogle steder, siger generalsekretæren.

Nødhjælpskonvojerne holder standby og sættes i gang, når der bliver givet besked om en aftale.

Forhandlingerne om en evakuering er genoptaget efter uenighed om evakueringer fra de to syriske byer Kefraya og al-Foua. De to shiamuslimske landsbyer ligger i provinsen i Idlib ikke langt fra Aleppo.

Landsbyerne, der kontrolleres af oprørerne, er under belejring fra den syriske hær.

Zabadani og Madaya ligger ved grænsen til Libanon. Her skal sårede evakueres. De to byer belejres af styrker, der er loyale over for den syriske regering.

Abu Bakr, der er talsmand for oppositionen i det østlige Aleppo, oplyser ikke, hvor mange mennesker, det drejer sig om, at der skal evakueres fra de to shiamuslimske landsbyer al-Foua og Kefraya.

FN meddelte fredag aften, at humanitære organisationer havde fået besked på at stoppe deres hjælp til mennesker, der skal evakueres fra det østlige Aleppo.

- Vi fik ikke rigtig nogen forklaring på, hvorfor vi lige pludselig ikke måtte være der mere, sagde Jens Lærke, der er talsmand for FN's kontor for humanitære affærer.

- Men vi kunne i hvert fald observere, at evakueringen stoppede. Og den har så været indstillet siden da, sagde han.

Den østlige bydel i Aleppo har længe været kontrolleret af oprørere og belejret af syriske regeringsstyrker.

Som december er skredet frem, er det blevet klart, at oprørsstyrkernes forsvar er ved at kollapse. En våbenhvile trådte torsdag i kraft for at gøre det muligt at evakuere de sårede og civile.

/ritzau/Reuters