Befamlinger og hemmelige optagelser sender Sverigedemokraterna i skandale før EP-valg

En spidskandidat fra Sverigedemokraterna er blevet afsløret i at have forgrebet sig på en partifælle. Men det er kvinden, der afslørede ham, der nu er blevet ekskluderet fra valglisten og partiet.

Jimmie Åkessons parti, Sverigedemokraterna, er blevet ramt af en skandale, blot en uge inden europaparlamentsvalget skal finde sted. Partiets spidskandidat til valget er blevet beskyldt for at have befamlet en kvindelig partifælle, og en anden europaparlamentskandidat er blevet ekskluderet for at have afsløret beskyldningerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Med blot en uge til europaparlamentsvalget har en skandale om sexovergreb ramt Sverigedemokraternas kandidater.

En lækket optagelse af et telefonopkald mellem to af partiets medlemmer har nemlig afsløret partiets spidskandidat, Peter Lundgren, i at have forgrebet sig på en partifælle sidste år.

Men det er ikke Peter Lundgren, som optagelsen nu har fået konsekvenser for. Det er i stedet kvinden, der optog opkaldet. Kristina Winberg, som er nummer fire på partiets kandidatliste, blev søndag ekskluderet fra både partiet og valglisten, skriver svenske Expressen.

»Nylige beviser er belæg for, at Winberg ikke længere føler nogen som helst loyalitet over for partiet,« lød det søndag i en pressemeddelelse fra Sverigedemokraterna.

»Hun har ikke mindst udtrykt sig hadefuldt i forhold til partiet samt ageret i hemmelighed for at skade partiets anseelse, og hun har forsøgt at tilsmudse partifæller med hjælp fra medierne,« hed det videre i pressemeddelelsen.

Expressen har fået tilsendt en optagelse af en telefonsamtale mellem Kristina Winberg og en unavngiven kvindelig partifælle, som under telefonsamtalen fortæller Winberg om, hvordan hun er blevet seksuelt forulempet af Peter Lundgren på et hotelværelse ved en partikonference.

Hændelsen fandt sted for et år siden, og telefonsamtalen blev optaget et par dage senere, men er altså først blevet lækket nu. Kristina Winberg var ifølge telefonoptagelsen til stede på hotelværelset, da Lundgren angiveligt forgreb sig på partifællen, skriver Expressen.

Lørdag konfronterede Expressen Lundgren med beskyldningerne mod ham, og han erkendte da, at han havde taget partifællen »på brysterne«, men undskyldte det med, at de havde været fulde.

»Jeg ved, at jeg lagde hånden på hendes bryst, men ikke med den hensigt, at der skulle ske noget. Ikke det mindste,« forklarede han til Expressen.

Mandag morgen har han over for Sveriges Radio kommenteret sagen yderligere og sagt, at Expressens historie er »meget overdrevet«.

Dagen efter at interviewet med Expressen fandt sted, blev Kristina Winberg ekskluderet fra partiet. Hun fortæller Expressen, at det ikke er hende, der har lækket optagelsen af telefonsamtalen, og at hun fik stjålet sin telefon for et år siden.

Men da Expressen tog kontakt til hende tidligere på ugen for at tale om den lækkede optagelse, informerede hun partiledelsen om, at optagelsen fandtes og var blevet lækket. Hun mener, at det er grunden til, at hun nu er blevet ekskluderet.

»Jeg talte med dem, fordi jeg havde lavet en optagelse med NN (navnet på den kvindelige kandidat, anonymiseret) med hendes vidende, bare fordi jeg syntes, at det her var så groft, at hun og jeg skulle kunne huske det. Det var ikke med det formål at skade nogen,« forklarer hun til Expressen.

Hun bekræfter i øvrigt over for Expressen, at hun var vidne til hændelsen, og at den kvindelige partifælle havde »strittet imod« Lundgrens tilnærmelser og forsøgt at fjerne hans hænder. På optagelsen af opkaldet kan man også høre hende fortælle, hvordan hun »gik i panik« over hans berøringer. Hun afviser dog at kommentere sagen nu, skriver Expressen.

Sverigedemokraterna afviser, at det er sagen om befamlingerne, der nu har fået partiet til at ekskludere Kristina Winberg.

»Kristinas påstand om, at hendes redegørelse for os skulle være grunden til partiets handlinger, stemmer naturligvis ikke,« lyder det fra Sverigedemokraternas pressechef til Expressen.

Om aftenen på hotellet siger pressechefen i øvrigt, at der var tale om »en aften med dejligt samvær, hvor der opstod en misforståelse mellem to personer«, skriver Expressen.