Beboere advarede om brandsikkerhed: »Vi forudsagde, at en katastrofe som denne var uundgåelig og bare et spørgsmål om tid«

Beboere i den 24-etagers boligblok i London, der natten til onsdag blev hærget af en voldsom brand, har tidligere advaret om bygningens mangelfulde brandsikkerhed.

Røg stiger op fra bygningen Grenfell Tower i North Kensington i London 14. juni 2017. 40 brandingeniører og 200 brandmænd har kæmpet for at evakuere beboere og slukke branden. EPA/WILL OLIVER Fold sammen
Læs mere
Foto: WILL OLIVER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Alle vores advarsler blev overhørt. Vi forudsagde, at en katastrofe som denne var uundgåelig og bare et spørgsmål om tid.«

Sådan lyder det fra en aktionsgruppe af beboere i boligblokken The Grenfell Tower i London-bydelen Kensington, efter bygningen natten til onsdag har været hærget af en voldsom brand. Det skriver The Telegraph. Beboerne har gentagne gange advaret om risikoen for brand i bygningen.

Beboergruppen Grenfell Action Group mener, at den lokale lejerforvaltningsorganisation kun lige akkurat afværgede en katastrofal brand i 2013, da der var voldsomme problemer på grund af defekte ledninger, og så sent som i november skrev gruppen følgende i et indlæg:

»Det er vores overbevisning, at en alvorlig brand i en boligblok eller en lignende tæt beboet bygning er den mest nærliggende årsag til, at el-leverandøren i KCTMO (lejerforvaltningsorganisationen red.) vil blive afsløret og retsforfulgt!«.

Det vides dog endnu ikke, hvad der er årsag til nattens brand i den 24-etagers bygning med 120 lejligheder beliggende i det vestlige London. Flere rapporteres at være omkommet i den brændende bygning.

I indlægget fra november skrev beboergruppen også, at beboerne i bygningen ikke har modtaget »nogen ordentlige evakueringsanvisninger« i tilfælde af brand. »Grenfell Action Group forudsiger, at det ikke vil vare længe, før ordene i denne blog vil hjemsøge KCTMO-ledelsen (...) de kan ikke sige at de ikke er blevet advaret!«, lyder det ifølge The Guardian.

I et brev sendt rundt til beboerne i 2014 blev de anbefalet at blive i deres lejlighed i tilfælde af brand:

»Vores langvarige »stay put«-politik gælder, indtil du bliver fortalt noget andet. Det betyder at du (medmindre der er ild i din lejlighed eller i gangen uden for din lejlighed) skal forblive inde i din lejlighed. Det skyldes, at Grenfell er designet i henhold til strenge brandsikkerhedsstandarder. De nye fordøre til hver lejlighed kan modstå ild i op til 30 minutter, hvilket giver god tid til at brandvæsenet kan nå frem«.

Londons borgmester, Sadiq Khan, udtaler efter nattens brand, at der er flere spørgsmål, som må besvares omkring vejledningen til beboerne.

»Heldigvis blev beboerne ikke i deres lejligheder, men flygtede i sikkerhed (...) Det er meget foruroligende, ikke kun for os, der ser på som lægfolk, men også for det professionelle beredskab,« siger han ifølge The Guardian.

Flere af de beboere, der nåede at slippe ud af The Grenfell Tower natten til onsdag, fortæller, at de oplevede manglende alarmer i bygningen og efterfølgende kaos.

En beboer, der ikke ønsker at få sit navn i avisen, fortæller ifølge The Guardian, at han hørte sin nabos røgalarm og først opdagede, at noget var galt, da han hørte naboen råbe.

»Jeg er heldig at være i live - og mange mennesker er ikke kommet ud af bygningen,« siger han til avisen.

En anden mand, der boede på 4. sal med sin familie, fortæller Sky News, at der ikke var nogen alarm. Han hørte først en alarm, da han var kommet ud af bygningen med familien, og bygningen var opslugt i flammer. Den eneste grund til, at han og familien kom ud, er, at en anden person på vej ud bankede på flere døre.

Ham, der bankede, fortæller, at han godt kunne høre alarmen, men at den var »meget, meget lav«. Han var ved at falde i søvn i sin lejlighed på 7. etage, da han kunne lugte brændt plastik. Han forstod, bygningen var i brand, da han åbnede sit vindue og hørte nogen råbe: »Den breder sig, den breder sig«. Det skriver The Guardian.

BBC har talt med beboeren Zoe, der boede på 4. sal - hun fortæller også, at hun kom ud af bygningen, fordi nogen hamrede på hendes dør.

»Røgalarmerne virkede ikke, og måden, branden så hurtigt spredte sig på fra 4. etage helt op til 23. var skræmmende,« siger hun.

Londons brandinspektør, Dany Cotton, fortæller ifølge The Guardian, at et endnu ukendt antal personer har mistet livet i ulykken. 50 personer er blevet kørt til hospitalet.