BBC-journalist frigivet

BBC-journalisten Alan Johnston, der blev taget til fange i Gazastriben 12. marts, er blevet frigivet og overgivet til Hamas' leder i morges.

BBC-journalisten Alan Johnston blev i morges frigivet. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

BBC-journalisten Alan Johnston, der har været holdt som gidsel i Gaza siden 12. marts, er blevet frigivet og overgivet til Hamas' leder i Gazastriben, Ismail Haniyeh. Frigivelsen skete tidlig onsdag morgen.

- De sidste 16 uger har været de værste i mit liv. Mit liv var i hænderne på folk, som var farlige og uforudsigelige, fortalte Alan Johnston til BBC.

Gruppen truede flere gange Hamas med at dræbe Alan Johnston, hvis ikke en række fanger i palæstinensiske fængsler øjeblikkeligt blev frigivet

- Jeg vågnede mange gange fra en drøm, hvor jeg var blevet befriet kun for at opdage, at jeg stadig var fanget i det lille rum, forklarer den synligt lettede og udmattede journalist.

Den 45-årige skotte blev modtaget af BBC-kollegaer, da han ankom til Haniyehs bolig.

Hamas' leder, Khaled Meshaal, der lever i eksil i Syrien, siger, at Johnstons løsladelse viser, at Hamas har bragt orden til Gazastriben i de tre uger, den islamistiske bevægelse har haft magten der.

Hamas kidnappede militsmedlemmer

Ifølge TV2s mellemøstkorrespondent, Steffen Jensen, er frigivelsen et resultat af nogle lidt mere voldsomme omstændigheder. For at få frigivelsen i hus har Hamas de seneste dage kidnappet en række af "Army of Islams" medlemmer - gruppen som har kidnappet Alan Johnston. På den måde kunne Hamas presse gruppen til at frigive journalisten, forklarer Steffen Jensen til TV2 News.

Alan Johnston anerkender dog selv, at Hamas' overtagelse af magten i Gazastriben har været medvirkende årsag til at sikre sin frigivelse.

- Kidnapperne var meget komfortable og virkede som om de var i sikkerhed indtil for nogle uger siden. Efter Hamas' magtovertagelse ændrede situationen sig mærkbart, forklarer Alan Johnston til sin TV-station.

Var i radiokontakt med BBC

En efter omstændighederne meget fattet Alan Johnston forklarede i morges til BBC, at han ser frem til at blive genforenet med sin familie i Skotland, men han er ked af at hans handlinger har bragt så meget sorg og bekymring ind i deres liv.

Han fortalte også, at han var utrolig stolt over den støtte BBC havde vist ham. Igennem en radio var han sommetider i stand til at lytte til BBC World Service.