Batmobil skal beskytte Rusland mod ballade

Fremmede magter forsøger at blande sig i det kommende parlamentsvalg i Rusland, siger Vladimir Putin. Sikkerhedschef præsenterer en 12 ton tung løsning.

»Afstrafferen« er navnet på den russiske sikkerhedstjenestes nye monstertruck. Her får præsident Putin en indføring i vognens udstyr. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Vladimir Putin stiller gerne op foran et TV-kamera, når det gælder om at fremvise ny, russisk teknologi. Den russiske præsident har prøvesejlet en enmandsubåd i en sibirisk sø og for nylig testkørte han en ny miljøvenlig Lada.

Den seneste præsidentielle teknikfremvisning var dog af mindre fredsommelig karakter.

I hovedkvarteret for landets sikkerhedstjeneste, FSB, holdt Putin en tale om risikoen for, at udenlandske magter vil fremprovokere et regimeskifte i Rusland. Derefter inviterede præsidenten TV-seerne til at stifte bekendtskab med de midler, der vil blive sat ind mod eventuelle ballademagere. FSBs nye pansrede lastvogne bygger for eksempel på avanceret teknik designet til Paris-Dakar-løbet, hævdede russisk TV. FSB har også fået en ny jeep med skudsikre dæk.

Afstrafferen

Men det var sikkerhedstjenestens sortmalede monstertruck, der løb med det meste af Putins opmærksomhed.

»Afstrafferen« hedder den. Russisk TV svælgede i billederne af den lille præsident, der måtte lægge nakken tilbage for bedre at kunne se hele det 12 ton tunge pansrede monstrum med plads til ti elitesoldater og en kanon på taget. Den er designet til at modstå eksplosioner, og hver soldat har et vindue, der kan bruges til at skyde ud ad, forklarede FSB-chefen, Aleksandr Bortnikov. »Den kan bruges til bekæmpelse af partisaner,« fortalte han Putin.

Billedet af den futuristiske »Afstraffer« gik straks viralt på den russiske del af internettet. »Det er Ruslands Batmobil,« konkluderede den statsfinansierede russiske kanal Russia Today begejstret. Andre påpegede, at bilen grangiveligt lignede et køretøj fra computerspillet Arma 3.

»Kan den også køre?« lød en mere skeptisk kommentar på netavisen Sibnet.

Det mest omdiskuterede spørgsmål var dog, hvem »Afstrafferen« mon skulle afstraffe. Indslag på russisk stats-TV kædede de nye køretøjer sammen med risikoen for uro og terror forud for parlamentsvalget i Rusland til september. »Vi må forhindre ethvert forsøg på indblanding i valgets afholdelse – i vores indre politiske forhold,« sagde Vladimir Putin i sin tale til de FSB-ansatte.

Strammer grebet

I sidste uge gennemførte det russiske parlament, Dumaen, yderligere stramninger af love om demonstrationer og valgobservation. Et optog af biler kan nu straffes som en uanmeldt demonstration, og frivillige valgobservatører vil fremover få begrænset adgang til valglokaler. Observatører fra Europarådets Parlamentariske Forsamling vil blive helt udelukket fra at observere valget i Rusland, meddelte formanden for det russiske parlament.

Sådan bekæmpes »hjemlige trusler«, skriver den russiske menneskeretsforkæmper Pavel Tjikov på Twitter under et billede af den russiske batmobil.