Batman-plakat har sendt tegneserieskaber i stormvejr: Bukker de under for Kinas pres?

En plakat af Batman blev i Kina set som en hyldest til demonstranterne i Hongkong. Nu får tegneserieskaber hård kritik, efter at plakaten er blevet trukket tilbage.

 

Tegneserieskaberne i DC Comics er havnet i et større stormvejr. Og det bunder alt sammen i en Batman-plakat.

På plakaten, der skal reklamere for den nye tegneserie »Dark Knight Returns: The Golden Child«, ser man Batman kaste en brændende molotovcocktail. Med lyserød skrift står der i baggrunden skrevet »The future is young« – fremtiden er ung.

I Kina blev plakaten hurtigt et samtaleemne på sociale medier, skriver kulturmediet Variety. For er plakaten ikke en skjult hyldest til de unge demonstranter i Hongkong, som de seneste uger har benyttet molotovcocktails i deres kamp mod politiet?

I Kina blev der endda spekuleret i, om Batmans sorte dragt kunne være en reference til de mørkklædte demonstranter, og om »golden« i tegneseriens titel var en reference til den gule farve, som i 2014 blev et symbol for demonstranterne under de såkaldte »Umbrella-protester« i Hongkong.

Plakaten nåede kun at ligge på DC Comics' hjemmeside i kort tid, inden DC Comics fjernede alle opslag med Batman og molotovcocktailen. Nu bliver den amerikanske tegneserieproducent på sociale medier beskyldt for at bøje sig for pres fra Kina og frivilligt underlægge sig kinesisk censur.

»Så nu elsker Batman penge mere end retfærdighed,« kommenterede en bruger på DC Comics’ Instagram-profil.

Flere brugere sammenligner DC Comics med den amerikanske basketballliga NBA og spilgiganten Blizzard, som de seneste måneder har fået kritik for at bøje sig efter pres fra Kina.

Verdens bedste basketballliga gav en officiel undskyldning til Kina, efter at direktøren i klubben, Houston Rockets, sendte opbakning til Hongkong via et tweet, hvori han skrev: »Kæmp for frihed. Støt Hongkong«.

I oktober smed spillefirmaet Blizzard den professionelle e-sportsudøver Ng Wai Chung fra Hongkong ud af en turnering i det digitale kortspil Hearthstone, efter at han under et interview havde optrådt iført gasmaske og skibriller – en uniform, der er populær blandt demonstranterne.