Barnebruden fik herskerens velsignelse

Tjetjeniens enevældige leder bød op til dans, da en politichef tog en 17-årig som sin kone nummer to. Russisk lov gælder ikke længere i del republikken, siger menneskerettighedsgrupper.

Tvangsægteskab, lyder det fra flere sider, om 17-årige Luisa Gojlabijeva formæling med den meget ældre, gifte, tjetjenske politichef, der fik øje på pigen på en skole. Brylluppet blev trods protester gennemført, efter at den tjetjenske leder, Ramsan Kadyrov, havde udtalt sig positivt om det. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Den spinkle brud havde fejret sin 17-års fødselsdag to uger før bryllupsdagen. Gommen, en gråhåret politichef, nærmede sig de 50. Nu skulle de to have hinanden ved et bryllup, der var blevet velsignet af Tjetjeniens mest magtfulde mand, Ramsan Kadyrov.

Den 17-årige Luisa Gojlabijeva løftede knapt blikket under den korte ceremoni. Ikke antydningen af et smil viste sig i hendes ansigt. Da hun blev spurgt, om hun ønskede at ægte politichefen, var hendes svar så utydeligt, at medarbejderen på rådhuset to gange måtte bede hende gentage.

»Hun sagde ja,« råbte et familiemedlem på videooptagelsen fra vielsen.

Men det var ikke det mest opsigtsvækkende ved det tilsyneladende tvangsægteskab. Brylluppet i delrepublikken Tjetjenien har de seneste dage vakt landsdækkende opmærksomhed i Rusland, fordi den 46-årige politichef – ifølge eget udsagn – allerede er gift. Luisa bliver nu kone nummer to i politibossens hus.

Russisk lov forbyder ganske vist både flerkoneri, tvangsægteskaber og ægteskaber med mindreårige. Men det standsede ikke den tjetjenske politiboss, Nasjud Gutjirov, der står i spidsen for ordenmagten i en af Tjetjeniens centrale regioner.

Den ansete russiske avis Novaja Gaseta har talt med den unge piges familie og skolekammerater om forløbet op til det hastigt organiserede bryllup.

Ifølge dem fik Nasjud Gutjirov for første gang øje på den dengang 16-årige Luisa, da hans folk stod for sikkerheden ved en eksamen på en lille landsbyskole.

Fra den dag begyndte han at lægge pres på Luisa og hendes familie, fortæller beboerne i den lille landsby Bajtarki. Ifølge Novaja Gaseta har politichefen én gang tidligere forsøgt at true sig til ægteskab med en anden mindreårig pige, der siden måtte flygte ud af Tjetjenien. Nu præsenterede politichefen Luisas familie for et ultimatum: Hvis de ikke tillod brylluppet, ville han bortføre hende.

Da historien kom frem i begyndelsen af maj, vakte det fordømmelse i både Tjetjenien og Rusland. Lederen af Vladimir Putins præsidentielle menneskeretsråd opfordrede anklagemyndigheden til at åbne en kriminalsag. Kritikerne gjorde også opmærksom på, at den Putin-tro leder af Tjetjenien, Ramsan Kadyrov, selv har forbudt giftermål, der involverer mindreårige.

Tilsyneladende mærkede politichefen stormens komme. Han begyndte hastigt at trække i land. Både brylluppet og anskaffelsen af en kone nummer var to aflyst, forsikrede han kort efter over for Novaja Gaseta.

Et tvangsægteskab var afværget i sidste øjeblik. Men kun indtil endnu en magtfuld mand gik ind i sagen: Selveste Ramsan Kadyrov.

5. maj tonede delrepublikkens leder frem på en tjetjensk TV-kanal. Han havde undersøgt sagen, sagde han. Han havde fundet frem til, at ægteskabet var ganske frivilligt. Flerkoneriet nævnte han ikke noget om.

»Hendes mor sagde, at pigen er indforstået. Hendes bedstefar på farens side gav sin opbakning,« lød Kadyrovs udlægning.

Sådan blev det. I lørdags mødte den tjetjenske leder personligt op til brylluppet for at danse den traditionelle, kaukasiske Lesginka-dans. Vielsen var blevet en TV-begivenhed, som hele regionen kunne følge i aftennyhederne. Kadyrovs egen stabschef, Magomed Daudov, stod ved siden af den 17-årige barnebrud, da hun satte sin underskrift på ægteskabspapirerne.

Dagen efter brylluppet erklærede samme Daudov, at flerkoneri i øvrigt bør tillades.

»Hvis en mand kan tage vare på endnu en kone, hvorfor så ikke,« spurgte han.

Kadyrovs ord er lov

Den russiske netavis Kavkaskij Usjol stillede et andet og måske mere presserende spørgsmål: »Gælder russisk lov overhovedet i Tjetjenien?«

Spørger man Tanja Loksjina, leder af menneskeretsgruppen Human Rights Watch i Rusland og mangeårig ekspert i Nordkaukasus, så er svaret på det spørgsmål nej.

»Loven betyder ingenting, hvis Kadyrov har sagt noget andet. Det er ikke første gang, han demonstrerer sin magt. Det skal vise, at han er en person, der bestemmer selv. At han ikke lader sig presse af Moskva,« siger hun.

Ramsan Kadyrov blev allerede i 2004 udset af Vladimir Putin til at stå i spidsen for Tjetjenien. I 2007 blev han udpeget som øverste leder i delrepublikken. Kadyrov har siden belønnet tilliden med følelsesladede løfter om, at han er rede til at dø for den russiske præsident.

Hjemme i Tjetjenien har Kadyrov til gengæld tiltaget sig nærmest enevældig magt. Formelt er Tjetjenien blot endnu en region i Rusland, men reelt har Kadyrov opnået noget, der ligner selvstændighed. Hans private hær har slået hårdt ned på både islamistiske oprørere og deres familier, mens han selv har flirtet med sharia-lov. Senest har han truet med at åbne ild mod russiske politifolk, hvis de krydser regionsgrænsen uden forudgående aftale med ham.

»Moskva er på en måde taget som gidsel af Kadyrov. For hvis man fyrer Kadyrov, så er følgerne helt uforudsigelige,« siger Tanja Loksjina.

Kadyrovs nærmest demonstrative opbakning til det omstridte bryllup er derfor også et signal til Moskva om, at i Tjetjenien gælder kun én lov: Kadyrovs lov. Den tjetjenske leder er i forvejen på kollisionskurs med Putin-kritikere, der beskylder ham for at holde hånden over mistænkte for mordet på oppositionspolitikeren Boris Nemtsov.

Samtidig er folk som politichefen et symbol på Kadyrovs vigtigste aktiv, hans talstærke væbnede styrker.

»Det er et vassalprivilegie til et medlem af hans sikkerhedsstyrker,« vurderer Tanja Loksjina.

»Sagen om Luisa er meget sigende, for den viser, at Kadyrov ser kvinder som noget, der handles. Familien har intet valg, når han har afsagt sin dom offentligt,« siger Tanja Loksjina.

Opfordring til at låse kvinder inde

Det officielle Rusland har været bemærkelsesværdig tavs om sagen. Hverken Vladimir Putins talsmand eller Kremls højtprofilerede børneombudsmand, Pavel Astakhov, har rettet den mindste kritik af Kadyrovs forhold til tvangsægteskab og flerkoneri. Astakhov forsvarede ligefrem ægteskaber med mindreårige med en kommentar om, at »der er steder, hvor kvinder allerede er visnet som 27-årige«. Han undskyldte senere udtalelsen, der i sig selv udløste beskyldninger om både sexisme og racisme.

I Tjetjenien er kvinders rettigheder blevet gradvist indskrænket de senere år. Kadyrov kræver, at alle offentligt ansatte kvinder skal bære tørklæde, selv om påbuddet er i åbenlys strid med russisk lov. På TV formaner han om, at kvinder skal adlyde deres mænd, holde sig i hjemmet og dække sig til, hvis de skal ud.

Siden det omstridte bryllup har Kadyrov blot skruet yderligere op for sin prædiken. Tirsdag henvendte han sig til alle tjetjenere, ikke mindst kvinder, der har vovet at kritisere politichefens handlinger. Kadyrov opfordrede mænd til at forbyde deres koners adgang til sociale medier, så de ikke spreder »falsk information«.

»Lås dem inde, lad dem ikke komme ud. Så vil de ikke skrive noget,« sagde Ramsan Kadyrov på tjetjensk TV.

Den kvindelige journalist fra Novaja Gaseta, der kastede lys over sagen, har i hast måttet forlade Tjetjenien, skriver avisen. Kadarovs politifolk havde advarede hende om, at hun burde »bekymre sig om sin sikkerhed«. Barnebruden fik Kadyrovs velsignelse.