Barack Obama er - gisp! - ryger

Ikke bare gik han med diskohår i 1970erne, ikke bare er hans mellemnavn »Hussein«, men øjeblikkets store politiske navn i USA gør også noget, som vi dårlig kan nævne i en pæn avis.

I Barack Obamas gymnasieårbog optræder han under navnet »Barry Obama« og i en diskostil, som kan give enhver, der voksede op i samme periode et alvorligt tilfælde af flashback. Ikke nok med det, så er det nu også blevet afsløret, at Obama ryger... cigaretter. Foto: Fra hjemmesiden www.dailykos.com Fold sammen
Læs mere

SANTA FE: Barack Obama er øjeblikkets mand i amerikansk politik. Han er det lærred, som amerikanerne elsker at projektere deres drømme på.

I den forgangne uge meddelte han, at han har dannet en komite, som skal undersøge, om han vil opstille til præsidentvalget næste år, og i en stribe målinger spiller han lige op med den hidtidige demokratiske favorit, senator Hillary Clinton.

Men det er ikke uden risiko at stikke næsen i amerikansk politik, hvedebrødsdagene er så korte som sommeren på Lofoten, og kritikerne og analytikerne er begyndt at finde den politiske pincet frem, og intet anliggende synes for småt.

Vi har blandt andet fået offentliggjort billederne fra Barack Obamas gymnasieårbog, hvor han optræder under navnet »Barry Obama« og i en diskostil, som kan give enhver, der voksede op i samme periode et alvorligt tilfælde af flashback.

Vi har også fået luftet hans fulde navn, som er Barry Hussein Obama. Ja, hans mellemnavn er »Hussein,« og kritikerne gentager det, som en meditationsklasse gentager en afslapningssætning.

Men hverken gymnasiebilledet eller det farverige mellemnavn vælter så mange kegler som en tredje afsløring:Barack Obama ryger.

Cigaretstemme
En studievært hos det konservative TV-netværk Fox News var lige ved at hyperventilere, da han skulle delagtiggøre seerne i den detalje:

»Obamas folk arbejder på overtid for at skjule hans beskidte, lille hemmelighed: Han er - og hør nu godt efter - cigaretryger,« sagde John Gibson.

I samme alarmerede tonefald deklamerede han, at Obama altid røg i smug, man så ham aldrig med en pakke cigaretter i overlommen eller en cigaret i munden, og »hvis han forsøger at holde sin rygning hemmelig, hvad skjuler han ellers for os?« spurgte studieværten.

Men ikke kun kritikerne har taget fat på mandens last; også seriøse analytikere er gået ind i sagen. En af Washington Posts førende politiske skribenter Juliet Eilperin tog fat på sagen og behandlede det spørgsmål, som i øjeblikket holder den halve verden vågen: Obama har en perfekt stemme, den er cool og indladende og på samme tid seriøs - er det cigaretterne, som har givet ham den stemme? Og hvis han holder op med at ryge, vil stemmen så forsvinde? »En talsmand for senator Obama nægtede at besvare vores spørgsmål,« skriver Eilperin, som imidlertid både har fat i politiske eksperter og eksperter i cigarføring og stemmebåndsføring, og som forklarer, hvordan tobak gav Bob Dylan og Johnny Cash deres særlige klang.

Skrøbeligt kød
Amerikanerne har tidligere haft præsidenter. som røg - præsident Franklin D. Roosevelt blev kendt for sin kække cigaretføring, og netop afdøde præsident Ford blev sjældent afbilledet uden en betryggende majspibe. Præsident Bill Clinton havde også et særligt forhold til cigarer.

Men det var dengang, nu er nu, og amerikanerne bryder sig ikke om rygning, så »det er forståeligt, at han har forsøgt at blive sin ulækre vane kvit,« vurderer Eilperin.

Den mediekritiske organisation Media Matters har forsøgt at skodde debatten. Som den anførte i en pressemeddelelse - det er ikke en nyhed eller en afsløring, at Obama ryger. Han fortalte i både 2004 og 2005 til aviserne i sin hjemby Chicago, at han kæmpede med at blive sin uvane kvit, og hans kone fortalte, at Obama røg tre Marlboro-cigaretter om dagen. »Det er en daglig kamp. Kødet er skrøbeligt,« fortalte han til Chicago Tribune.

Okay, så siger vi det, men det efterlader stadig et par alvorlige, ubesvarede spørgsmål:

Tag for eksempel de store skjorteflipper og diskohåret på gymnasiebilledet. Hvordan forklarer han det?