Barack Obama aflyser pressemøder i Oslo

USA's præsident har ikke tid til at svare på spørgsmål efter modtagelsen af Nobels fredspris i Oslo. Han har netop besluttet at optrappe krigen i Afghanistan.

Nordmændene kommer ikke til at se helt så meget til præsident Barack Obama, som de havde ønsket, når han i næste uge modtager Nobels fredspris i Oslo.

Næsten 1000 journalister er akkrediteret til Obamas besøg, men ifølge den norske statsradio NRK har den amerikanske præsident aflyst alle pressemøder.

Også et kort pressemøde med den norske statsminister, Jens Stoltenberg, hænger i en tynd tråd.

- Det er den første fredsprisvinder, jeg kan huske, som ikke har indlagt sådanne møder med den internationale offentlighed, siger avisen Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanghelle.

Geir Lundstad, der er det norske Nobelinstituts direktør, siger, at amerikanerne har fortalt ham, at Obama er travlt optaget med andre politiske opgaver hjemme og på den internationale scene, og derfor ikke kan afse tid.

Spekulationen går, at Obama ikke vil konfronteres med kritiske spørgsmål om fredsprisen, efter han tidligere på ugen besluttede at øge antallet af amerikanske soldater i Afghanistan med 30.000 mand.

Obama kommer til overrækkelsen af fredsprisen i Oslo direkte fra København, hvor han onsdag vil tale på klimatopmødet i Bella Center.

Det Hvide Hus antydede fredag, at Barack Obama måske vender tilbage til København ved afslutningen af klimatopmødet den 17. og 18. december.

/ritzau/NTB