Bankrøverier er blevet digitale

Markedet for kryptovalutaer er det nye vilde vesten, hvor bankrøvere kan slippe af sted med store beløb.

Fredag blev en af Japans førende børser for handel med kryptovalutaer hacket. Værdier for 58 milliarder japanske yen - eller knap 3,2 milliarder danske kroner - blev stjålet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Kyung Hoon

3,2 milliarder kroner blev der fredag stjålet i form af kryptovaluta fra en japansk børs.

Det viser ifølge en IT-kender, at bankrøvere ikke længere behøver at troppe op i en bank og true sig til pengene i bankboksen.

Røverne er nemlig fulgt med valutaerne over i den digitale verden, hvor hackere kan røve kryptovalutabørser for millioner af kroner uden at løfte sig fra sin stol.

»I det vilde vesten kunne bankrøvere røve en bank og ride videre, fordi der var sikkerheden svingende alt efter, hvor mange vagter der var, men nu er bankrøverier gået lidt af mode i vores del af verden, fordi det er blevet meget svært.«

»Nu gentager historien sig så. Nu er det bare virtuelle banker, hvor hackere kan udnytte den stærkt svingende sikkerhed på de her kryptovalutabørser«, siger Preben Mejer, der er direktør i det digitale rådgivningsfirma Radr.

Fredag blev en af Japans førende børser for handel med kryptovalutaer hacket. Værdier for 58 milliarder japanske yen - eller knap 3,2 milliarder danske kroner - blev stjålet.

»En børs for kryptovaluta er en hjemmeside, hvor man kan handle med forskellige kryptovalutaer, så det er som sådan ikke så anderledes fra almindelig handel med valuta«, siger Lars Christensen, økonom og foredragsholder om kryptovaluta.

Det er langt fra første gang, at en børs for kryptovaluta bliver hacket og mister store beløb, og bagmændene er svære at finde frem til.

»De fordufter bare efterfølgende, og det er jo fordi, at sikkerheden ikke er i orden. Og jeg har ikke hørt om nogen fortilfælde, hvor man har kunnet spore sig frem til gerningsmændene«, siger Preben Mejer.