Banebrydende forsøg: Hundredtusindvis af børn skal vaccineres mod malaria

En vaccine, der delvist kan beskytte børn mod at få malaria, er for første gang blevet udviklet og skal nu afprøves på hundredtusindvis af børn i Afrika.

Mødre sidder i kø og venter på, at deres spædbørn kan få den nye vaccine, der måske kan beskytte deres børn mod at få livstruende, svære tilfælde af malaria. Vaccinen gives nu i et testforsøg til omtrent 360.000 børn i Malawi (hvor billedet her også er taget), Kenya og Ghana. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMOS GUMULIRA

Hvert andet minut er der et barn, der dør af malaria, og for børn under fem år er risikoen størst.

Men det kan snart ændre sig, skriver The Guardian. Nu har forskere nemlig fundet en mulig vaccine, som kan beskytte mod den dødbringende sygdom, som er særligt udbredt i Afrika, hvor omtrent 250.000 børn dør af malaria om året ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Vaccinen skal testes i et pilotprojekt i Malawi, Kenya og Ghana, hvor hundredtusindvis af børn nu vil få den, skriver The Guardian. Vaccinen har været undervejs i over 30 år. Den vil formentlig kun kunne beskytte omtrent en tredjedel af børn under to år mod malaria, men får man sygdommen, når man er blevet vaccineret, bliver det en mildere grad af malaria, viser de første forskningsresultater ifølge The Guardian.

Vaccinen har i tidligere testforsøg vist sig at kunne forhindre fire ud af ti tilfælde af malaria i babyer mellem fem og 17 måneder, skriver The Guardian.

»I de seneste 15 år har vi set enorm fremgang på grund af myggenet og andre værktøjer, som kan hjælpe med at kontrollere malaria, men fremgangen er stagneret, og i nogle områder er den endda gået tilbage,« fortæller WHOs direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus til The Guardian.

»Nu har vi brug for nye løsninger for at få malariabehandlingen tilbage på sporet, og denne vaccine er et lovende værktøj. Malariavaccinen kan redde titusindvis af børns liv.«

Det er planen, at omtrent 360.000 børn skal have vaccinen om året. WHO vil herefter observere, om og hvordan vaccinen virker. De vil blandt andet holde øje med, om antallet af dødsfald blandt børn falder i de tre lande, og om vaccinen bliver taget i de rette doser til tiden.

»Malaria er en konstant trussel i de afrikanske miljøer, hvor denne vaccine vil blive givet. De fattigste børn lider mest og er i størst fare for at dø,« siger WHOs regionale direktør i Afrika Mathsidiso Moeti til The Guardian:

»Vi ved, hvor gode vacciner kan være til at forhindre dræbersygdomme og nå børn inklusiv dem, som måske ikke har umiddelbar adgang til de læger, sygeplejersker og sundhedsklinikker, som de har brug for, når de bliver ramt af alvorlig sygdom.«