»Bandit«-præsidenten stiller op igen

Alt tyder på, at Zimbabwes 83-årige præsident Robert Mugabe som Anders Fogh kalder en »bandit«, en af de nærmeste dage bliver valgt til sit partis præsidentkandidat uden modstand. Dermed ligger vejen åben for endnu fem års misrøgt af det afrikan

Robert Mugabe ankommer til sit partihovedkvarter i Harare. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philimon Bulawayo

Afrikas i øjeblikket mest kritiserede leder, Zimbabwes Robert Mugabe, er ikke til sinds at slippe grebet om sit forarmede land, hvor inflationen har nået 8.000 procent, millioner holdes i live af international nødhjælp og oppositionen holdes nede med terror.

Internationalt har der været håb om, at Mugabe ikke ville genopstille til det kommende præsidentvalg i marts – hvor han runder 84 år.

Men håbet ser ud til at blive gjort til skamme.

Præsidentens ZANU-parti samles i de kommende dage for at vælge dets præsidentkandidat, og Mugabe stiller op uden modkandidat.

Ifølge den britiske avis Daily Telegraphs netudgave har Robert Mugabe brugt de seneste uger til at fjerne de få kritikere, der er inden for partiet, og hans fremmøde på partikongressen vil derfor nærmest få karakter af en fornyet »kroning«.

Scenariet i Harara vil stå i skarp modsætning til den kulde og kritik, som Mugabe fra vestlig side blev mødt med på EUs Afrika-topmøde i Lissabon for et par dage siden. Han betragtes som en af tidens største afrikanske pariaer og blev under mødet bl.a. kaldt en »bandit« af statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Som reaktion kvitterede Mugabe ved at udnævne Danmark som medlem af »en bedrevidende firebande« sammen med Sverige, Tyskland og Holland og styret af Mugabes ærkefjende Storbritannien.

Kun få afrikanske ledere har villet forholde sig kritisk til Mugabe og hans misregimente, fordi han fra kolonikrigenes tid stadig anses for at være en helt. Sydafrikas leder, Thabo Mbki, har gennem nogle måneder forsøgt at mægle mellem Robert Mugabe og oppositionen, men Mbki er på det seneste kommet under et indenrigspolitisk pres fra sin rival Jacob Zuma og står svækket.

Det ved Robert Mugabe, som derfor føler, at han ikke længere behøver bekymre sig voldsomt om de underhåndsaftaler, som måtte være indgået med Mbki som mellemmand.

Oppositionen i Zimbabwe, der er undertrykt og splittet, overvejer stadig, om den vil boykotte præsidentvalget, der erfaringsmæssigt vil blive manipuleret af Mugabe. Mugabes vej til endnu en præsidentperiode synes dermed sikker.