Bandemedlemmer indførte udgangsforbud i Stockholm-bydel – med trusler om vold

Mens en bandekonflikt eskalerede i Tensta i det nordvestlige Stockholm, blev indbyggere i kvarteret bedt om at holde sig inden døre. Men det var ikke politiet, der bad dem om det. Det var bandemedlemmerne selv.

Efter at bandemedlemmer indførte udgangsforbud i en svensk bydel, understreger Sveriges indenrigsminister, Mikael Damberg, nu, at svensk lov gælder i Sverige – for alle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix

Tirsdag den 25. august undrede nogle politibetjente sig over, hvorfor der pludselig var så usædvanligt få mennesker på gaderne i Tensta, en bydel i det nordvestlige Stockholm.

Ikke længe efter fandt de ud af, at kvarterets beboere blev inde, fordi de havde fået et udgangsforbud. Men det var ikke politiet, der havde indført udgangsforbuddet, eller de svenske myndigheder.

Nej, det var et udgangsforbud, som bydelens rivaliserende bander havde indført, skriver Expressen.

Ifølge Therese Rosengren, politichef i Stockholm-forstaden Rinkeby, gik bandemedlemmer fra dør til dør i Tensta og informerede folk om, at de skulle holde sig inden døre efter klokken 18.

Overholdt de ikke udgangsforbuddet, kunne de blive udsat for »grov vold«, fortæller hun nu til Expressen.

Indenrigsminister: Politi må gribe ind

Sveriges socialdemokratiske indenrigsminister, Mikael Damberg, udtaler til Expressen, at han ikke har hørt om selvbestaltede udgangsforbud før nu, men at han håber, at politiet griber ind.

»Jeg er sikker på, at politiet ser meget alvorligt på disse oplysninger og gør deres for at gøre det klart, at i Sverige gælder svenske love, og den gælder for alle. Der er ingen kriminelle, som skal have lov til at sætte grænser for andre hæderlige medborgere,« siger han til Expressen.

Svensk politi oplyser til Expressen, at der er seks forskellige kriminelle bander i det såkaldte Järva-område, der består af en række forstæder til Stockholm.

En eskalerende konflikt mellem to af banderne, de såkaldt »Filterløse Fyre« og »Husbys Hyæner«, har resulteret i fire drab og endnu flere mordforsøg siden juli.

Sverige har længe stået midt i en blodig bandekrig, som på tværs af svenske forstæder er præget af grov vold, eksplosioner og mord.

Mens konflikterne er eskaleret i de seneste år, diskuterer svenske politikere nu, om Sverige efter dansk model skal uddele hårdere straffe til de bandekriminelle.