Ban Ki-moon: Konflikt i Sydsudan har kostet titusinder livet

Titusindvis har mistet livet i det seneste års kampe i Sydsudan, siger FNs generalsekretær, der langer hårdt ud efter landets ledere.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, kritiserer Sydsudans ledere for at sætte deres personlige ambitioner højere end landets fremtid. Det skriver Al Jazeera.

Der er intet officielt dødstal fra det seneste års kampe i Sydsudan, men ifølge Ban Ki-moon kan de døde tælles i titusinder.

Han opfordrer Sydsudans ledere til at acceptere en magtdeling, som kan fjerne konfliktens grundlæggende årsager og sikre, at ansvarlige for eventuelle forbrydelser begået på slagmarken bliver straffet.

Samtidig placerede FNs Sikkerhedsråd mandag skylden for den »menneskeskabte politiske, sikkerhedsmæssige og humanitære katastrofe« i verdens yngste land hos Sydsudans stridende ledere. Sikkerhedsrådet advarer om sanktioner målrettet personer, der truer den skrøbelige fredsproces i landet.

Konflikten i Sydsudan, der blev selvstændigt i 2011, bunder i en ældgammel konflikt mellem dinka-stammen, som præsident Salva Kiir hører til, og nuer-stammen, som hans rival Riek Machar hører til.

Riek Machar blev fyret som vicepræsident, da Salva Kiir beskyldte ham for at stå bag et kupforsøg.