Balladen om den faldne »Biffo«

Festen er forbi. Irerne er oprørte over deres afgående premierminister, Brian Cowen, som i dag må se sit parti blive pulveriseret ved valget. Vreden skyldes Irlands økonomiske kollaps, men begyndelsen på enden blev en festlig nat på en pub.

Premierminister Brian Cowen er faldet fra tinderne i Irland, hvor han og hans parti Fianna Fáil får skylden for at have overset faren for, at boligboblen ville briste og smadre den irske økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GALWAY: Bartenderen Evan svinger en pint velskænket Guinness over bardisken og smiler skævt. Jo, han var på arbejde den berømte nat, hvor premierminister Brian Cowen kom forbi, og jo, han husker det hele særdeles godt. For hvem kan glemme en sådan nat?

Det var mandag den 13. september 2010, og premierministerens parti, Fianna Fáil, holdt politisk stævne på Ardilaun Hotel i Galway på den irske vestkyst. Ministre og græsrødder var samlet for at drøfte, hvordan regeringen skulle få Irland op af det dybe økonomiske hul, som landet var plumpet ned i.

Men efter den fine middag og de formelle taler endte alle i hotellets egen pub, The Blazers Bar, hvor Evan var på vagt. Baren var pakket, humøret var højt, og da klokken nærmede sig halv et om natten, ledte folk på skift an i fællessang - sådan som irerne har en veludviklet sans for.

Nattens konge

Efter at have skyllet flere pint øl ned blev premierminister Brian Cowen nattens stjerne.

Allerede før den famøse nat på pubben på Ardilaun Hotel i Galway havde Brian Cowen fået øgenavnet »Biffo«, der er en forkortelse for »Big Ignorant Fucker From Offaly« - frit oversat: »Store Ignorante Røvhul Fra Offaly«. For det havde længe været en udbredt opfattelse, at han ignorerede alle advarsler om den irske boligboble, der eksploderede med finanskrisen, og dermed bragte landets største banker og den irske stat på fallittens rand.

Men nu blev det værre. Meget værre.

I baren begyndte Brian Cowen med at parodiere en legendarisk kommentator og fortalte kulørte historier om en irsk golfspiller. Over hundrede partifæller lyttede opstemte, og da premierministeren steg ned fra scenen ved to-tiden om natten, skete det til stor applaus. Flere sange blev sunget, og ved tre-tiden var Brian Cowen igen i rampelyset.

Til stor begejstring ledte han nu hele baren i fællessang med en fortolkning af den irske ballade »The Lakes of Ponchartain«.

Snøvlende morgeninterview

Alt sammen meget festligt og alt sammen meget irsk.

Men der var bare et problem: Tirsdag morgen, godt fem timer efter at Brian Cowen var gået i seng klokken 3.30, skulle han deltage i et længe planlagt radiointerview. Her lød han rusten, snøvlede sig igennem interviewet og kom sågar til at forveksle en nylig politisk aftale med en, der var 12 år gammel.

Lyttere var oprørte. For var det ikke en fuld premierminister i radioen? Selv folk fra hans eget parti krævede hans afgang, selv om han selv benægtede beskyldningerne om druk, som han kaldte et »nyt lavpunkt« i irsk politik.

»Men han var altså lidt fuld,« konstaterer bartenderen Evan diplomatisk: »Han var lidt fuld.«

Brian Cowen overlevede oprøret fra sit eget bagland i september, men hændelsen blev for alvor begyndelsen på enden for lederen af det Irland, der i dag går til valg.

Brian Cowen stiller ikke selv op, da han den 22. januar måtte trække sig som partileder efter måneders politisk uro og et fejlslagent, kontroversielt forsøg på en ministerrokade. Men alene hans person kaster så store skygger over valget og hans parti, der har haft magten de seneste 14 år, at hans efterfølger som partileder, Micheál Martin, ikke har en chance ved dagens valg.

Tværtimod står det konservative parti Fianna Fáil til en vælgerlussing af så historiske dimensioner, at De Konservatives nedtur i Danmark næsten ligner en succes.

Fianna Fáil fik 41,6 procent af stemmerne ved sidste valg i 2007, hvilket gav partiet 77 pladser i parlamentet. Ved valget i dag står partiet til sølle 14 procent, hvilket i givet fald udløser under 20 pladser.

Den mest upopulære nogensinde

En nedtur uden fortilfælde for Fianna Fáil, der siden 1932, hvor partiet for første gang kom til magten, har siddet på premierministerposten i 51 ud af 79 år. Og som vælgerne trofast - valg efter valg - har sat deres kryds ved, da partiet mere end noget andet har stået som et symbol på den irske identitet og det irske folks ønske om selvstændighed i forhold til Storbritannien.

Inden Brian Cowen overtog roret som premierminister i 2008, havde han været finansminister i fire år, og også i det lys finder folk, at han bærer hovedansvaret for den nedtur, der foreløbig er kulmineret med redningspakken med 633 mia. kroner i lån fra EUs hjælpefond og Den Internationale Valutafond.

Over 70 procent af irerne finder, at Brian Cowen og hans regering har håndteret recessionen »meget dårligt«. Cowen er derudover kåret som Irlands mest upopulære premierminister nogensinde.

Fianna Fáil har blod på hænderne

På gaden i Galway ser man også valgplakater fra Fianna Fáil oversprøjtet med rød maling. Symbolikken er tydelig. For ikke nok med at arbejdsløsheden er steget fra fire til 14 procent på få år, så mener mange, at Fianna Fáil har blod på hænderne.

Mindst 29 selvmord har der været blandt tidligere entreprenører og håndværkere, siden byggeindustrien, der beskæftigede hver femte irer, gik ned med et brag.

Det irske folk vil nu give det liberale parti, Fine Gael, chancen. Partiet står til en jordskredssejr i dag, og partiets leder Enda Kenny vil næsten helt sikkert blive ny premierminister. Muligvis med Labour som koalitionspartner. Fianna Fáil bliver det i hvert fald ikke. Eller som en gæst på pubben, hvor Brian Cowen cementerede sin politiske død med flere pints, formulerer det:

»Aldrig Fianna Fáil - det parti har ruineret vores land.«