Ballade i luften på atomtopmøde: »Er belgierne talentløse, eller skjuler de sandheden?«

Der er lagt op til ballade i kulissen ved det sidste atomtopmøde i amerikansk regi. Og belgierne står for skud.

Forud for atomtopmødet i Washington D.C. mødtes statsminister Lars Løkke Rasmussen med den kinesiske præsident Xi. Foto: Den danske ambassade i Washington D.C. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Atomtopmødet i USA kunne ikke være kommet på et mere passende tidspunkt. For amerikanerne har længe været bekymrede for især Belgiens sikkerhed og bevogtningen af landets atomanlæg, som i flere år har været i de amerikanske sikkerhedstjenesters søgelys.

Amerikanerne er ganske enkelt sikre på, at Islamisk Stat (IS) og andre terrorgrupper er i gang med at udvide repertoiret og har planer om fremover også at sprede skræk og rædsel med såkaldte »beskidte atomare bomber« eller om at angribe atomkraftværker.

»Der er ikke grund til at andet end at være bekymret for den udvikling, der er i gang med terrororganisationer, der ikke skyer nogen midler. Det understreger blot vigtigheden i et internationalt samarbejde,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for mødet, hvor Danmark også deltager.

Amerikanerne mener, at belgierne enten har været ufatteligt talentløse eller skjuler sandheden, når det kommer til spørgsmålet om IS’ interesse for atomreaktorer. For amerikanerne hævder, at de længe har talt for døve øren til belgierne og enkelte andre europæiske lande, når det drejer sig om at skrue op for sikkerheden ved sådanne anlæg.

»Belgien har været et særligt eksempel, og det er helt tydeligt, at alle informationer, der er kommet ud efter terroraktionen (22. marts, red.), har været taget med et gran salt af amerikanerne. Er belgierne talentløse, eller skjuler de sandheden? For der er mange huller i belgiernes forklaringer om IS og deres interesse for konkrete atomanlæg,« siger en kilde til Berlingske.

Atomtopmødet varer til fredag. Belgien har ifølge amerikanske dagblade stillet med en større delegation end normalt, og de øvrige 51 lande vil ivrigt lytte til deres erfaringer – ikke mindst omkring de mystiske sammenfald, der har været med f.eks. kameraovervågning af en ledende belgisk medarbejder ved et atomforsøgsanlæg. En overvågning som hævdes at være udført af to medlemmer af IS, som også deltog i terrorhandlingerne i Frankrig.

Kilden siger til Berlingske, at amerikanerne givetvis vil bruge Belgien som et eksempel på dårlig sikkerhed af den simple grund, at der har været så mange uopklarede sager i forbindelse med atomanlæggene. Amerikanske medier har ovenikøbet rejst spørgsmålet, om den seneste terroraktion også havde et belgisk atomkraftværk som mål, men at terroristerne ændrede beslutning i sidste øjeblik – en påstand som er blevet ivrigt imødegået af myndigheder i Belgien.

Topmødet, som netop handler om, hvordan det internationale samfund forhindrer spredning af atomart materiale, er blevet mere aktuelt, fordi amerikanerne mener, at IS har ambitioner om at erhverve et masseødelæggelsesvåben. Og selv om der blandt eksperter er stor uenighed om, hvor virkningsfuldt en beskidt bombe vil være, er der enighed om, at selv en mislykket en af slagsen vil sprede betydelig større skræk end de terroraktioner, verden har set til dato.