Balkan- planer på et sidespor

Den overraskende store opbakning til de nationalistiske partier ved det serbiske valg betyder, at der næppe kommer nogen forståelse mellem EU og Serbien på plads foreløbig - heller ikke om Kosovos fremtid.

BRUXELLES: Balkan vil blive ved med at være et alvorligt problem for Europa, der vil kræve den yderste opmærksomhed, stod det klart efter optællingen af stemmene ved det serbiske valg.

På et møde mellem EUs udenrigsministre i går i Bruxelles forsøgte man ganske vist at nedtone betydningen af nationalisternes valgsejr i Serbien.

Både EUs udenrigspolitiske chef, Javier Solana, og udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier fra det tyske EU-formandskab understregede, at de serbiske ultra-nationalister trods alt kun fik en tredjedel af stemmerne.

»To-tredjedele af de serbiske vælgere stemte for partier, der er pro-europæiske,« som Steinmeier udtrykte det.

Men der var tydelig skuffelse i EU-kredsen over, at de reformvenlige kræfter under ledelse af den serbiske præsident Boris Tadic ikke kunne tiltrække flere vælgere. Selv om der skulle blive dannet en moderat koalition uden om ultra-nationalisterne, vil det fortsat være Vojislav Kosutunica, der vil have det afgørende ord at skulle have sagt i serbisk politik.

Og Kostunica under valgkampen har sagt nej til EU's to afgørende krav for en tilnærmelse mellem EU og Serbien: At Serbien skal samarbejde med den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag og udlevere Ratko Mladic og andre eftersøgte. At Serbien skal acceptere den plan for Kosovos fremtid - der på sigt vil indebære en fuldstændig selvstændighed for Kosovo - som FNs chefmægler Martti Ahatisaari vil fremlægge inden for kort tid.At den »moderate« nationalist Kostunica fortsat har det afgørende ord at skulle have sagt i serbisk politik, kommer dermed tydeligvis på tværs af EUs og USAs planer for Balkans fremtid. Her var det forudset, at Serbien hurtigt kunne rettes ind efter EU-sporet, hvilket kunne have ført til tilbagetrækning af de vestlige fredsstyrker på godt 25.000 mand fra både Kosovo og Bosnien.

EU har holdt muligheden for en genoptagelse af forhandlingerne om en associationsaftale op som en gulerod for Serbien. Men det anses nu for udelukket indtil videre.

Europæiske diplomater gav i går udtryk for, at Serbien langt var en tabt sag. Men at det vil koste mere energi og flere kræfter fra europæisk side, hvis der skal sikres en varig forståelse med en regering i Beograd, der også vil betyde en løsning for Kosovos fremtid.

Så indtil videre det ud til, at EUs og NATOs soldater skal blive på Balkan en række år endnu.