Bali sigter mod klima-deadline for I-lande om et år

Senest 15. februar 2009 skal de industrialiserede lande fortælle, hvor store nedskæringer i drivhusgasser de kan bidrage med i en ny global aftale, hedder det i nyt udkast til slutdokument fra Bali.

I-landede skal byde ind med deres beskærings-planer i god tid inden klimatopmødet i København 2009. Arkivfoto: Torben Christen / Scanpix Fold sammen
Læs mere

Nusa Dua, Bali
Klimakonferencen på Bali bevæger sig med små skridt frem mod den aftale for mødet, der kan gøre det muligt at føre konkrete og effektfulde forhandlinger frem mod klimatopmødet i Købehavn i december 2009.

I et nyt udkast til slutdokument fremgår det, at verdens rige lande 15. februar 2009 skal byde ind med, hvor meget de kan beskære deres udledning af drivhusgasser.

Udkastet til slutdokumentet er skrevet natten mellem søndag og mandag dansk tid, og det er endnu for tidligt at vide, om denne deadline bliver fastholdt. Men det er den slags præcise datoer, der ifølge EU og den danske regering er afgørende, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at kunne vedtage en global aftale i København.

Tirsdagen i Bali byder i øvrigt blandt meget andet på et møde mellem finansministre fra en række lande om klimaforandringer. Dette er i sig selv en nyskabelse.

Derudover dukker Australiens nye premierminister Kevin Ruud op sammen med sin nyudnævnte klimaminister Penny Wong.

Den anden af verdens to klimaministre, Connie Hedegaard, taler i aften (klokken 11.30 dansk tid) ved et fødselsdagsarrangement i forbindelse med Kyoto-protokollens 10 års fødselsdag. Det er Japans miljøminister Ichiro Kamoshita, der er vært. Også FNs generalsekretær Ban Ki-Moon taler ved arrangementet, der foregår ’poolside’ på Hotel Westin.