Bahrain optrapper diplomatisk krig med Danmark

Styret i den lille golfstat har tilbageholdt endnu en dansk statsborger i striden om den livstidsfængslede dansk-bahrainske aktivist, Abdulhadi al-Khawaja.

Abdulhadi al-Khawaja ses her sammen med datteren Maryam al-Khawaja, da han i 2011 var blevet idømt livsvarigt fængsel i Bahrain. Nu er han igen gået i sultestrejke, og datteren er blevet fængslet i golfstaten. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kongedømmet i Bahrain har tilbageholdt og fængslet aktivisten Maryam al-Khawaja, der er bosiddende i Danmark med dansk statsborgerskab.

Den dansk-bahrainske menneskerettighedsaktivist blev arresteret, da hun lørdag ankom med fly til Bahrains hovedstad, Manama. Her skulle hun have besøgt sin livstidsfængslede far, Abdulhadi al-Khawaja, der er fængslet for at kritisere det manglende demokrati i Bahrain, og som endnu en gang har indledt en sultestrejke i protest mod dommen.

Ifølge Berlingskes kilder vil regimet i Bahrain ikke give Maryam al-Khawaja adgang til en advokat, så hun er blevet afhørt uden juridisk bistand. Et retsmøde søndag er blevet udskudt i en uge, og ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch risikerer den 27-årige dansk-bahrainske kvinde ti års fængsel for at have fornærmet Bahrains konge, Hamad bin Isa Al Khalifah.

Optrapning

Amnesty International, der mandag opfordrede statsminister Helle Thorning-Schmidt til at gå ind i sagen om forfølgelsen af al-Khawaja, ser anholdelsen af datteren Maryam som en optrapning fra Bahrain-regimets side.

Og det er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Lars Erslev Andersen, der følger udviklingen i Bahrain tæt, enig i. Han mener, at tilbageholdelsen af Maryam al-Khawaja meget vel kan være et udtryk for, at den lille golfstat føler sig ovenpå i den nu tre et halvt år lange strid med Danmark over livstidsdommen til faderen Abdulhadi al-Khawaja, der også har dansk statsborgerskab.

»Styret i Bahrain er tilsyneladende fuldstændig upåvirket af Danmark – og af EU – i den her sag,« vurderer Lars Erslev Andersen, der selv har fået ørerne i maskinen i Bahrain.

Da han sidste efterår – for tredje gang efter at demonstrationer i Det Arabiske Forår også nåede til Bahrain i 2011 – ville besøge den lille golfstat, blev den danske forsker nægtet indrejse.

Ifølge Lars Erslev Andersen er det tankevækkende, at styret i Bahrain vælger at lade Maryam al-Khawaja rejse ind i landet og derefter arresterer hende velvidende, at Danmark bliver nødt til at reagere.

»Styret har jo tidligere nægtet hende indrejse – i et tilfælde blev hun allerede afvist, da hun skulle med flyet fra London til Manama,« forklarer Lars Erslev Andersen.

Kritik af EUs opbakning

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har via sin Twitter-profil kommenteret sagen.

»Der må findes en løsning i Al-Khawaja-sagen. Jeg har taget problemet op med relevante EU-udenrigsministre. Danmark yder nu konsulær bistand til Maryam Al-Khawaja,« skrev udenrigsministeren søndag.

Indtil videre i den langtrukne strid om al-Khawajas skæbne har EU-landenes opbakning til Danmark dog ikke været meget bevendt. Ifølge velinformerede kilder i EUs hovedstad, Bruxelles, har der nok været flere erklæringer i sagen vedtaget på EU-udenrigsministrenes møder. Men de er ikke formuleret i et sprogbrug, der bakker fuldstændig op om Danmarks krav: At Abdulhadi al-Khawaja løslades og får lov til at returnere til Danmark, hvor han kan få behandling for den tortur, som han ifølge en uafhængig undersøgelse har været udsat for under fængslingen i Bahrain.

Både Human Rights Watch og Amnesty International gav allerede for to år siden i Berlingske flere eksempler på, hvor svært det er for den danske regering at få EU-landenes – selv de nordiske landes – fulde opbakning i al-Khawaja-sagen. Heller ikke USA, der har en vigtig flådebase i Bahrain, har for alvor lyst til at blande sig, og en væsentlig forklaring er, at man ikke ønsker at lægge sig ud med Bahrains allierede på den arabiske halvø, Saudi-Arabien, der for alt i verden vil undgå en demokratisering i den lille golfstat.

I juni sidste år forsøgte den daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) at forhandle direkte med sin bahrainske kollega. Søvndal havde således bedt om et møde med Bahrains udenrigsminister i forbindelse med et topmøde mellem de arabiske golfstater og EU-landene. Søvndal fik sit møde, men han fik ikke al-Khawaja med hjem – endsige løsladt.

Amnesty kalder Thorning

Ifølge Abdulhadi al-Khawajas familie har den 53-årige aktivist for en uge siden indledt en ny sultestrejke, og den kan ifølge læger koste ham livet i løbet af få dage, fordi al-Khawajas heldbred er stærkt svækket af torturen og efter tidligere at have gennemført en flere måneder lang sultestrejke.

Derfor opfordrer menneskerettighedsorganisationen Amnesty International nu statsminister Helle Thorning-Schmidt til at engagere sig direkte i sagen. »Amnesty opfordrer direkte statsministeren til at tage kontakt til USAs præsident, Obama, Storbritanniens premierminister, David Cameron, og EUs udenrigschef, Catherine Ashton, for at få nogle af Bahrains vigtigste allierede til at lægge størst muligt pres på regimet,« siger pressechef i den danske afdeling af Amnesty International, Ole Hoff-Lund.

Abdulhadi al-Khawajas familie har ifølge Amnesty International fortalt, at han denne gang kun vil indtage vand uden tilsætning af salt eller mineraler.

»Efter den tortur, som han blev udsat for i 2011, og de 110 dages sultestrejke i 2012 må det antages, at hans helbred er generelt svækket. En sultestrejke af denne karakter må derfor frygtes at medføre en kraftig forværring af hans tilstand på kort tid,« skriver menneskerettighedsorganisationen i en henvendelse til statsministeren.