Bahrain nægter fortsat al-Khawaja dansk besøg

Hverken den danske ambassadør i Bahrain eller al-Khawajas advokat må se den sultestrejkende dansk-bahrainer, der er døden nær.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods daglige forespørgsler er det nu ti dage siden, at Danmarks ambassadør for Bahrain, Christian Kønigsfeldt, har fået adgang til den sultestrejkende dansk-bahrainer Abdulhadi al-Khawaja. Advokaten for al-Khawaja, Mohamed Al Jishi, bliver ligeledes nægtet adgang.

- Jeg kan bekræfte, at den danske ambassadør ikke har haft adgang igennem lang tid efterhånden. Vi har anmodet om besøgsadgang, og det har vi ikke fået. Men vi arbejder stadig på at få det. Det seneste besøg var den 10. april, siger Ole Egberg Mikkelsen, der er chef for Udenrigsministeriets Borgerservice, fredag aften til Berlingske Nyhedsbureau.

De mange afvisninger på besøg hos al-Khawaja, der torsdag holdt op med at drikke vand og derfor er i yderst kritisk tilstand, bliver ikke begrundet af Bahrains styre, forklarer Ole Egberg Mikkelsen.

- Vi får sådan set ikke nogen forklaring på det, men vi gentager vores opfordring om at få adgang, for den er vigtig for os. Det bliver vi ved med.

Abdulhadi al-Khawajas advokat, Mohamed al-Jishi, bekræfter ligeledes, at adgangen til hans klient er lukket. På sin profil på netværket Twitter skriver al-Jishi fredag aften:

- Jeg havde flere gange bedt om adgang til min klient al-Khawaja, og de blev nægtet ligesom den danske ambassadørs, skriver Mohamed al-Jishi.

Ifølge al-Khawajas datter Maryam al-Khawaja holdt dansk-bahraineren op med at drikke vand torsdag. Det betyder, at hans liv er i overhængende fare.

- Min far ringede til min mor for kort tid siden og fortalte, at han holdt op med at drikke vand i går. Og uden vand har han højst 24 timer tilbage, forklarede Maryam al-Khawaja til Berlingske Nyhedsbureau tidligere fredag.

Hun fortalte også, at hendes far nu beder om at se sin advokat, så han kan skrive sit testamente og give sine sidste budskaber til folket i Bahrain.

Oplysningerne om, at al-Khawaja er holdt op med at drikke vand bliver bekræftet af chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice:

- Vi har fået de samme oplysninger. Det understreger blot vigtigheden af at finde en løsning så hurtigt som muligt, siger Ole Egberg Mikkelsen.